Biskop Åke Bonnier: Våldsupptrappningen i Irak, Syrien, Israel och Palestina måste stoppas

Nyhet Publicerad Ändrad

Åke Bonnier, biskop i Skara stift och ledamot i internationella rådet i Svenska kyrkan, vädjar idag:

Med djup sorg ser vi än en gång våldet eskalera i Israel och Palestina.  Kidnappningen och morden på de tre israeliska ungdomarna gör oss bestörta och har utlöst en våldsspiral som måste brytas.

Raketbeskjutningarna från Gaza mot israeliska hem och de israeliska säkerhetsstyrkornas godtyckliga arresteringar, avspärrningar och övergrepp mot palestinier riskerar att skapa ett inferno av hat och våld. 

Människor har rätt att få leva i fred och rättvisa. Vi måste göra allt för att få slut på det våld som känns ändlöst.

Vi ser samtidigt att situationen i Irak och i Syrien blir allt värre och extremismens onda krafter får allt större fäste. Isis framfart i Irak har hittills resulterat i tusentals döda och över 1,2 miljoner irakier har i år tvingats fly för sina liv, däribland många kristna.

Nu måste alla goda krafter komma samman för att få ett stopp på dödandet och förföljelsen av oskyldiga civila.

Vi vädjar till det internationella samfundet att ingripa klokt, att ingripa nu - för att stoppa de okontrollerade våldsutbrotten i regionen. Konflikterna i Israel och Palestina, i Syrien och Irak måste få ett slut.

Åke Bonnier
Biskop i Skara stift och ledamot i internationella rådet i Svenska kyrkan.

Kyrkorna i Mellanöstern säger i ett gemensamt uttalande att de "fördömer alla former av våld mot kyrkor, moskéer och andra religiösa institutioner." De ber också om förbön.

Be för människorna i Mellanöstern. Här finns förslag till bön av Erik Apelgårdh som samordnar Svenska kyrkans arbete för Mellanöstern.

Be för människorna i Mellanöstern

Kyrkornas världsråd, där Svenska kyrkan är medlem, uttalar sig om situationen i regionen.

- Ingen förälder, oavsett trosbekännelse eller land, vare sig i Israel eller Palestina, eller i grannländerna Syrien och Irak, ska behöva uppleva en sådan förtvivlan och sorg.

- Och samtidigt fortsätter våldet, med otillräckliga insatser för att stoppa den farliga upptrappningen av konflikterna och att förebygga meningslöst lidande och död. 

Det säger Olav Fykse Tveit, generalsekreterare för Kyrkornas världsråd med anledning av att tre israeliska ungdomar hittats mördade utanför Hebron.

Läs uttalandet på Kyrkornas världsråds webbplats (på engelska) >>

Kyrkornas världsråds uttalande