Den utsträckta handen, muggen som skramlar, den vädjande blicken och orden ”Please, please”. Lunds stifts kyrkospel lyfter i år den brännande frågan med tiggeriet.
Foto: Maria Lundström

Lek är granne med empati

Nyhet Publicerad Ändrad

Brittsommar är titeln på sommarens kyrkospel i Lunds domkyrka.

2014-07-17

Dikter och psalmer av Britt G Hallqvist skapar tillsammans med nyskrivna texter av dramatikern Gertrud Larsson ett spel om utsatthet och medkänsla för dem som inte är starka och lyckade med våra mått mätt.

– Britt G Hallqvists texter är lekfulla, stringenta och djupt empatiska. Hon ser barnen och den utsatte och beskriver tillvaron med deras ögon, säger Lotten Roos som är regissör till kyrkospelet.

Utifrån Britt G:s dikter och barnböcker började Inge Petersson Lindbäck och Jens Ulvsand leta bland hennes psalmer i samråd med prästerna Josefin G Andersson och Lena Sjöstrand.

Vem är utsatt i dag? Vi behöver inte gå längre än till ingången till närmaste mataffär där en människa sitter i timmar i regnet med en pappersmugg framför sig. Detta är inget högavlönat statusjobb någon gör frivilligt. Man gör det för att man måste, för att det inte finns något annat val och för att man hoppas kunna ge sina barn ett lite bättre liv. För att ge ett aktuellt perspektiv på Britt G:s klassiska texter kopplades dramatikern och satiriken Gertrud Larsson in.

– Jag tycker det har skett en förändring det senaste halvåret när det gäller inställningen till EU-migranter. De möts allt oftare med aggressivitet och politiker bloggar om dem på ett negativt sätt för att sedan direkt be om ursäkt, säger Gertrud Larsson.

– I kyrkospelet har bibeltexterna också en viktig roll. Alltsammans handlar om att lyfta den svaga, hos Britt, hos Jesus och i kyrkospelet. Frågan vi tar med oss in i spelet är vad som skulle få oss att sätta oss där utanför Konsum med en tiggarmugg? Jo, vi skulle göra det för våra barn, säger Josefin G Andersson.

Kristina Strand Larsson
kristina.strandlarsson@svenskakyrkan.se 

Lunds stifts kyrkospel Brittsommar

I ensemblen ingår skådespelaren Anette Lindbäck, musikerna Inge Petersson Lindbäck och Jens Ulvsand, som också har skrivit helt ny musik till spelet, Olof Götlin, musiker samt skådespelarna/musikalartisterna Hugo Lindbäck och Kristian Grundberg.

I år har dansen en framträdande roll genom dansaren Emma Ribbing. Lotten Roos är regissör, Christel Molin producent och prästen Josefin G Andersson är liturg.

Dramatikern/satirikern Gertrud Larsson har skrivit texter.  

Speltider

Premiär den 10 augusti klockan 19.00 i Lunds domkyrka. Sedan kan du se kyrkospelet klockan 12.00 den 12, 13, 19 och 20 augusti, den 14 augusti och 21 augusti gäller tiderna klockan 12.00 samt 18.30, den 17 augusti klockan 19.00 och slutligen den 22 september och 23 september klockan 18.30.