Apropå biskoparnas klimatbrev: "Vi måste ompröva vår livsstil"

Nyhet Publicerad Ändrad

Varför är biskopsbrevet om klimatet angeläget? Vi frågade Torrid Bengtsson, stiftskonsulent för miljöarbetet i Lunds stift.

2014-05-21

‒ Brevet kan ge en djupgående förståelse för de utmaningar som vi står inför. Frågor kring pågående klimatförändringar och hur människans olika aktiviteter påverkar är viktiga. Vi måste ompröva vår livsstil och våra tankar kring välfärd, hållbarhet och rättvisa för livet skull. Vi lever i ömsesidigt beroende med allt omkring oss. Vi hör samman i en världsvid gemenskap på den jord vi delar, säger Torrid Bengtsson.

‒ Biskoparna är teologiska ledare som ska hjälpa oss att tyda tidens tecken. Det gör de här.  Samtliga biskopar står bakom brevet, därför får innehållet stor tyngd gentemot kyrkans medlemmar. Tanken är också att påverka samhället och debatten.  

Hur kan biskopsbrevet användas?
‒ Som ett kunskaps- och studiematerial. Diskutera gärna anställda och förtroendevalda tillsammans. Bjud in och samverka med andra parter som till exempel Naturskyddsföreningen. En tillhörande verktygslåda kan hämtas från Lunds stifts webbplats. Där finns tips på aktiviteter. Varför inte bjuda in till en klimatsmart lunchsoppa?  

Vad kan församlingarna få för stöd? 
‒ Stiftskansliet kan kostnadsfritt hjälpa till med miljödiplomering, stöd och rådgivning kring sådant som energieffektivisering.  

Hur sprids brevet?
‒ Varje församling får fyra stycken med posten. Fler exemplar kan beställas från kyrkokansliet i Uppsala. Brevet finns också att ladda ner som pdf-fil.  

Maria Lundström
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se 

Torrid Bengtsson uppmanar alla att läsa det biskopsbrev om klimatet som publicerades i maj 2014.

Mer om klimatbrevet 

För mer information om klimatbrevet: Klicka här.

Aktuellt på Lunds stifts webbplats är en film med biskop Antje om det nya biskopsbrevet. Se den här