Varför valde du prästyrket?
– Det är fantastiskt att få möta människor mitt i livet med allt vad det innebär, både i mörka och ljusa stunder. Det är fint att kunna dela livserfarenheter och få möjlighet att visa att det kristna kärleksbudskapet om fred och solidaritet har en plats i samhället. Och i vilket annat jobb får man sjunga varje dag?
När Marcus var liten var han ofta hemma hos sin morfar som var präst. Det gjorde stort intryck på honom.
– När jag var hos morfar brukade jag alltid gå runt och titta på alla religiösa symboler. Jag tyckte om det och minns särskilt en grön stola som mormor hade broderat och en ikon som gick att öppna och stänga. Jag kan aldrig minnas att vi talade om något som hade med yrket att göra, jag var ganska liten då, men jag tyckte de där grejorna var spännande.
Familjen gick i kyrkan då och då och Marcus gick i söndagsskola.
– Det var något jag gillade och favoritpsalmen är densamma nu som då, nummer 21 ”Måne och sol”. Men senare när jag skulle konfirmeras, då var jag rätt kritisk mot kyrkan, i synnerhet mot konfirmationsprästen som var radikal i mina ögon. På den tiden var jag färgad av min konservative morfar – idag däremot är konfirmationsprästen en person jag kommit nära och ser mycket upp till.
Prästyrket handlar mycket om att se människor och möta dem just i deras livssituation.
– Jag gick med i Kyrkans ungdom och på högstadiet gjorde jag min Prao i en församling. Då fick jag möjlighet att träffa många präster och prata om yrket och jag kände redan då, som tretton-fjortonåring att det var det här jag ville göra.
Under en del av tonåren var Marcus aktiv inom Kyrkans ungdom i Allhelgonaförsamlingen i hemstaden Lund. När det var dags valde han ett gymnasieprogram med inriktning på musik.
– Det fanns en tanke med det eftersom jag hela tiden hade prästyrket i bakhuvudet och såg musiken som en tillgång för prästyrket. Jag håller fortfarande på med musik, spelar en del elbas och gitarr.
Efter gymnasiet var valet lätt. Fast just i det skedet hade det seglat upp ett alternativ för Marcus. Nu ville han bli både präst och pilot.
– Skolans syo-konsulent sa: ”Det spelar ingen roll vilket yrke du väljer – du kommer nära himlen ändå.”
Fast egentligen fanns det ingen tvekan. För Marcus var vägen utstakad och klar. Direkt efter gymnasiet sökte han och kom in på den teologiska utbildningen vid universitet i Lund.
– Utbildningen är på fem och ett halvt år plus praktik. Jag har också gått kvälls- och fördjupningskurser. Man kan styra och välja ganska mycket själv under senare delen av utbildningen. Som till exempel inriktning på systematisk teologi eller praktisk teologi. Systematisk teologi ägnar sig mer åt vad tron är i teori, troslära och religionsfilosofi.
Jag valde inriktningen praktisk teologi eftersom jag är intresserad av att sätta tron i ett sammanhang. Genom att applicera tron på vår samtida värld kan vi förstå och öppna upp för det fantastiska kristna kärleksbudskapet. I dagens glokala samhälle når vi ut med hjälp av modern kommunikation.
I januari 2013 vigdes Marcus tillsammans med två andra prästkandidater i Lunds domkyrka av dåvarande biskop Antje Jackelén. Första tjänsten som pastorsadjunkt i ett år har han gjort i Landskrona. Sedan januari arbetar han som komminister i Maria församling i Helsingborg.