Hur ser du på ledarskap? I din blogg skriver du ”att leda är att älska”. Vad menar du med det?
– Det är väl en bra rubrik? Jag menar att leda handlar om att möta människor och gå före på ett sådant sätt att folk vill gå efter. Att leda handlar inte om att få folk att göra något utan om att få folk att vilja göra något. Det måste finnas en aspekt av kärlek med då. Ledarskapsfrågor är jätteintressanta eftersom det handlar om människor. Johan beskriver ledaren som en konstnär.
– Att leda handlar om att kunna se det som ännu inte syns och att göra det tydligt. Jag sätter människor omkring mig högt. Jag vill inte se människor som redskap i en redskapsbod som man bara plockar fram när man behöver dem.
Johan förklarar gärna i liknelser. Han berättar hur han vill behandla människor som en champagneflaska snarare än som en tandkrämstub. Ur en tub klämmer man ut innehållet och slänger sedan tuben när man inte längre har användning för den. I stället pratar han om champagne-effekten. När man som chef lämnar ett ställe ska de anställda helst vara så omskakade att de exploderar och bubblar över av positiv energi som frigörs av glädje.
Hur ska du göra för att hålla ihop stiftet och skapa en vi-känsla mellan Skåne och Blekinge trots det geografiska avståndet?
– Man hinner köra från Karlskrona till Lund på en dag och ändå hinna göra ett arbete. Man kan pendla ganska långt på en dag. Det handlar om att vara medveten om att det finns lite olika kultur och struktur i stiftet, mellan Skåne och Blekinge och mellan stad och land. Det handlar om att göra det synligt att olika delar berikar varandra. Det ska bli spännande. Det är ett rikt stift med stor variation som det gäller att använda sig av. Jag vill fungera som en enande kraft.
Du har sagt att du vill att kyrkan ska synas i alla delar av samhället. Kan du utveckla det?
– Vi sysslar inte med den formen av verksamhet som kulminerar vid en viss tidpunkt. Som att man har scouterna på tisdag, kyrkan på onsdag och fotboll på torsdag. Kyrkan finns med hela tiden som en bakgrundsfärg. Jag tror på att bli en samtalspartner med det övriga samhället, kommunen, näringslivet och föreningslivet. I Karlshamn har församlingen exempelvis varit aktiv vid stadsfestivalen. När staden har jubileum är vi med för att visa att vi fanns här när staden bildades. Samtidigt tycker jag att vi ska vara med i olika sammanhang utan att göra anspråk på att vi har rätt. Jag har alltid varit öppen mot frikyrkor, andra religioner och ateister. Det är viktigt att visa att vi inte utgör något hot. Om pingstkyrkan ringer och frågar om jag kan komma och predika så kommer jag utan att jag tvunget behöver dela alla deras åsikter.
Inför biskopsvalet fick Johan Tyrberg en del frågor via mejl.
– Någon var orolig för att jag var för konservativ och någon för att jag var för liberal. Sanningen ligger nog någonstans däremellan.
Var står du rent teologiskt?
– Jag har svårt att sätta en etikett på mig själv. Som student var jag engagerad i studentrörelsen Credo som betraktas som konservativ av vissa. Men det fanns en stor bredd där. Jag tycker att vi har en bra kyrkoordning och är exempelvis positiv till ordningen med samkönade äktenskap. Jag tycker att det är den kristna kyrkans plikt att visa på allas lika värde. Fast jag tycker att vi i kyrkan fördjupar oss för mycket i sexualpolitik egentligen. Vi gör frågorna om äktenskapet större än vad de är i Bibeln. Därmed inte sagt att det är oviktigt.
Är du feminist?
– Det var en mycket intressant fråga. Feminist betyder olika i olika sammanhang. Om det handlar om allas lika värde så Ja. Fast jag använder inte termen feminist själv. Jag pratar hellre om allas lika värde.
Hur ser du på Bibeln?
– Det går inte att tolka Bibeln bokstavligt och samtidigt vara intellektuellt trovärdig. Den måste tolkas på nytt i varje ny tid. För mig har Bibeln varit viktig sedan konfirmationen, det är där jag hämtar min kunskap om Gud. Men texterna är skrivna av någon i ett visst sammanhang och man måste ta hänsyn till skribentens plats och språk. Vi har olika sätt att uttrycka oss beroende på den kultur och tid vi lever i. Det betyder inte att jag tycker att man ska relativisera Bibelns betydelse. Det är inte som vilken bok som helst. Bibeln är Guds ord.
Vilka är dina hjärtefrågor som du kommer att lyfta som biskop?
– En del sker av sig självt tänker jag. Ledarskap, att vara församlingsnära och en kyrka i samhället och världen i dag. Men även en centrering kring Jesus och att använda Bibeln som kunskapskälla om vem Gud är.
Vilka stora interna frågor behöver du ta dig an?
– Ibland är vi rädda för varandra inom kyrkan. Ibland finns en rädsla för att prata om vår tro. Vi måste tolerera att vi tolkar vår tro olika. Sen är det inte så att alla får tolka Bibeln hur de vill. Vi har vår kyrkoordning och den gäller.
Hur tänker du kring kvinnoprästmotståndare, som fortfarande finns inom kyrkan?
– Det handlar om att våga samtala och inte vara rädd. Men man kan inte bli präst om man inte accepterar kyrkoordningen och att det finns kvinnliga präster.
Samtidigt vet vi att de finns.
– Jo, men problemet är mindre än vad man gör det till. Det finns olika typer av kvinnoprästmotståndare och olika sammanhang. Det handlar om att lyssna. Vi har olika syn på sakramenten ibland, kring hur vi firar nattvarden till exempel. Det kan man inte göra hur som helst.
Hur ser du på Sverigedemokraterna?
– Jag tycker att det avgörande är vad den enskilde sverigedemokraten säger och tycker. Det är inte medlemskapet i någon förening i sig som är avgörande.
Kommer du att viga präster som är Sverigedemokrater?
– Det har jag inget emot. Men jag kommer att ställa frågor om människosyn och syn på flyktingar och så. Man kan inte vara rasist och präst. Samtidigt kan det finnas rasism bland andra människor än de som är med i ett specifikt parti. Det är själva åsikten som är problematisk – inte medlemskapet.
Vi ser krigsrubriker om kyrkan i kris, minskat medlemsantal och färre dop. Vad säger du om det?
– Det är ett tecken på att människor inte tycker att kyrkan är relevant och viktig för dem. Det är kanske viktigare för oss att få dem att se att kyrkan är viktig snarare än att de blir medlemmar. Det handlar om att anpassa verksamheten. Sen tror jag att medlemskapet hänger med automatiskt.
Du syns i bloggar, på twitter och facebook. Varför är det viktigt för dig?
– Jag vill möta människor med evangeliet där de är. Då får man använda de medier som står till buds. Förra året trendade exempelvis ”Kristus uppstånden” på twitter. Det vittnar om att twitter är viktigt inom kyrkan i dag.
Biskop Antje har utsatts för en del näthat. Hur ser du på det?
– Som offentlig person får man vara beredd på att människor har åsikter om mig och att de uttrycker vad de tycker. Ibland kan man ha svårt att följa deras resonemang. Men rent hat ska man inte acceptera.
Gillar du att synas och höras?
– Jag har inget emot att stå i centrum ett tag om jag får bära fram mitt budskap. Men det är inget självändamål. Jag låter gärna andra sakkunniga komma till tals i media.
Du gick på puben efter segern och Antje har haft after work på sina visitationer. För du vidare öltraditionen?
– I Karlshamn har vi dels haft after work men även after mass ibland. Då går vi till puben efter mässan.
Är puben ett bra ställe att vara kyrka?
– Jag tror det. Jag möter inte bara mäniskor i kyrkan. Jesus mötte också folk på puben.
Anna-Karin Olsson