Foto: Maria Lundström

Johan Tyrberg blir ny biskop i Lund

Nyhet Publicerad Ändrad

Det blev ett kraftfullt ja till att Johan Tyrberg beträder posten som Lunds stifts näste biskop i augusti. Solen sken i kapp med Johan då han mötte press och blivande kollegor på Domkyrkoforum i Lund.

2014-04-09

– Fantastiskt att ha fått ett sådant förtroende och att så många röstat på mig. Det blir en spännande utmaning att efterträda biskop Antje i vårt härliga och välskötta stift, sade Johan Tyrberg i en första kommentar.  

Johan Tyrberg fick flest röster i stiftets alla kontrakt. Han har därmed ett starkt mandat i ryggen. På presskonferensen som följde kort efter röstsammanräkningen var glädjen i salen påtaglig. Kameror smattrade, pennor glödde och mikrofonerna var redo att fånga den blivande biskopens uttalanden.  

Innan dess hade en av stiftets kommunikatörer, Anna-Karin Olsson, hunnit få en intervjustund. Se intervjun nedan.

– Varje steg i processen har varit oväntad. Nu är det så! Jag lämnar detta i Guds händer i bön. Nu får han ta hand om detta, slog Johan Tyrberg fast.  

De frågor han brinner för är kyrkans närvaro i samhället - att kyrkan är en stolt och glad samtalspartner i livets alla skeden - och att stötta församlingarna.  

– Ledarskap handlar om att se människor, att inse min egen litenhet, att ta hjälp av sina medarbetare och få dem att jobba åt samma håll.   

Vilken är då den största utmaningen för kyrkan?
– Att vara en självklar del av människors liv och att finnas med i samhälle, förenings- och näringsliv.   

På Lunds domkyrkas facebooksida sände Fredrik Modéus sina gratulationer till Johan Tyrberg och önskar all lycka. Fredrik passar samtidigt på att tacka dem som röstat på honom och konstaterar att det finns en stor glädje att fortsätta det arbete i Domkyrkoförsamlingen som han nyss påbörjat.   

Karlshamn-Trensums pastorat hade bokat bord på restaurang kvällen den 1 april, antingen för att gratulera den nye biskopen eller fira att en omtyckt ledare fick vara kvar. Stoltheten är stor men Johan Tyrberg kommer att saknas på posten. Processen med att rekrytera en ny herde sattes omedelbart igång.   

På plats i Lund med kyrkoherden och prosten som snart blir biskop var kommunikatören Camilla Lindskog, strålande glad för sin chefs utnämning:  

– Johan är en utmärkt ledare. Han kommer att bli en lysande biskop. Tomrummet han lämnar blir svårt att fylla. Han är mycket uppskattad och omtyckt.  

 
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se 

Johan Tyrberg

Röstresultat: Johan Tyrberg fick 71 procent av rösterna och Fredrik Modéus, församlingsherde i Lunds domkyrkoförsamling 27 procent. Totalt antal avgivna röster var 1147 (av 1 250 röstberättigade). 19 av rösterna var ogiltiga och blanka.  

Vad händer nu? Blir Lunds stifts 69:e biskop. Biskopsvigning i Uppsala domkyrka den 24 augusti. Den 30 augusti mottagande i Lunds domkyrka. Flyttar till Lund med hustrun Katharina. Av de tre barnen studerar två döttrar redan i staden medan sonen är på väg att flytta hemifrån.  

Bakgrund: Född 1963, prästvigdes 1990 för Lunds stift. Kyrkoherde och prost. Sedan 2007 verksam i Karlshamn. Innan dess var Johan kyrkoherde i Frankfurt am Main, Svenska kyrkan i utlandet.   

Övrigt: Debatterar och är flitig i mediesammanhang. Aktiv på twitter, bloggar med mera.