Påsken från A till Ö

Vad handlar påsken egentligen om? Vi listar högtidens innebörd, från A till Ö.

A – Askonsdagen är första dagen i fastetiden, som är tiden före påsk.

B – Brasa tänds vanligen på påskaftonskvällen. Påskeldarna har kommit till Sverige via holländska köpmän på 1700-talet. Förr tände man brasor för att skrämma bort påskkärringar som var på väg till eller från Blåkulla.

C – Crux är latin och betyder kors. Jesus avrättades på ett kors och korsfästelse var en vanlig avrättningsmetod som romarna använde sig av.

D – Den största högtiden under det kristna kyrkoåret är påsken.

E – Eukaristi är ett grekiskt ord som betyder tacksägelse. Nattvarden kallas eukaristi efter nattvardsbönens inledning som är en tacksägelse. Tacksägelse och glädje är ett centralt motiv i nattvardsfirandet. Vi firar Jesu Kristi instiftelse av nattvarden på skärtorsdagens kväll.

F – Första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen infaller påsken. Därför infaller påsken olika datum varje år.

G – Golgata hette platsen där Jesus korsfästes. Han korsfästes tillsammans med två andra, en på var sida om Jesus.

H – Haren till påsk är högtidens motsvarighet till jultomten och kommer med (påsk)ägg till barnen. Traditionen kommer ursprungligen från Tyskland. Harens legendariska fortplantningsförmåga gör den till en symbol för överflöd och fruktsamhet. Därför förknippas den ofta med påsken och andra vårliga fruktbarhetsriter där man firar livets återkomst efter vintern. Det är också därför påskharen förknippas med ägg, en liknande symbol för återfödelse och fruktbarhet.

I – Inga kyrkklockor ringer och inget orgelspel. I många kyrkor präglas gudstjänsten under långfredagen av stillhet och allvar.

J – Jesu lidande, död och uppståndelse är det påsken handlar om.

K
– Kärringar på kvastar har egentligen ingenting med den kristna påsken att göra.

L – Långfredagen är dagen då Jesus korsfästes. Fram till 1969 präglades långfredagen av att de flesta affärer och offentliga nöjen hade stängt till minne av Jesu korsfästelse.

M– Maten varierar mellan olika delar av landet men innehåller ofta ägg, lamm, laxrätter, sill, brännvin och påskmust.

N – Nåden innebär att vi får del av Guds förlåtelse och barmhärtighet helt gratis (det latinska ordet för nåd är gratia), oberoende av våra egna meriter och prestationer. De hinder som legat i vägen för Guds barmhärtighet är nu undanröjda genom Jesu död och uppståndelse.

O – Oblat, som är latin, kallas det ojästa/osyrade bröd som vanligen används vid nattvardsfirande i Svenska kyrkan och många andra kristna kyrkor. Jesus instiftar Nattvarden under en judisk påskmåltid där man använder osyrat bröd för att minnas uttåget ur Egypten.

P – Palmsöndagen kallas den dagen då Jesus red in i Jerusalem för att fira den judiska påsken med sina lärljungar. Han togs emot som kung av folket som jublade, viftade med palmblad av glädje och sjöng Hosianna. Palmsöndagen inleder veckan före påsk, stilla veckan.

Q – Quadragesima är det latinska namnet på första söndagen i fastan. Det är den första söndagen i påskfastan, vilken även kallas Quadragesimaltiden.

R – Riset vi tar in och pyntar till påsk kopplas till Jesu intåg i Jerusalem och de palmblad som ströddes framför honom på marken.

S – Skärtorsdagen handlar om den sista måltiden. Dagen firas
till minne av den kväll när Jesus för sista gången äter tillsammans med sina lärjungar och instiftar nattvarden genom att säga att brödet som de delar är hans kropp och vinet är hans blod.

T – Tonvis med godis äter vi varje påsk. Svenskarna beräknades äta 6 000 ton godis påsken 2010.

U – Uppståndelsen, vändpunkten. Kristen tro är en tro på det glada budskapet.

V – Vitt är påskens färg. På påskdagen byts den svarta färgen som funnits i kyrkorummet på långfredagen ut mot vitt, som är glädjens färg. Många ljus lyser i kyrkan och kyrkorummet visar att mörkret vänts till ljus.

X – X, särbos, sambos, då och då-bos. Påsken är en stor familjehögtid.

Y – Yngre vet inte alltid varför vi firar påsk. Att Jesus blev korsfäst, dog och återuppstod - vad betyder det? En del församlingar bjuder in barn och förskolor för att berätta om påskens innebörd. Osäker på vilken församling du tillhör? Kolla här nedan:

Z – zzzzz. Efter en intensiv påskhelg kan det vara skönt med vila.

Å – Åsna var det djur Jesus red på in i Jerusalem.

Ä – Äggätande är tradition i västvärlden till påsk. Det hänger ihop med att hönsen, genetiskt och med liten tillgång till foder, hade uppehåll i äggproduktionen under vintern. Produktionen kom igång igen ungefär lagom till fastan. Eftersom man inte åt ägg under fastan skapades ett äggöverskott till påsken. I Sverige äts 2 000 ton ägg under påskveckan. Det är dubbelt så mycket som under en vanlig vecka.

Ö – Öster är det väderstreck där solen går upp och även en symbol för den uppståndne Jesu Kristi återkomst vid tidens slut.