Återväxt av kyrkomusiker på gång

Vad är det som får ett gäng unga tjejer att söka sig till en liten 1100-tals kyrka på onsdagskvällar? Jo, orgelundervisning.

2014-03-27

I Norra Skrävlinge kyrka mitt ute på den skånska landsbygden avlöser eleverna varandra i ett jämnt tempo. Att dimman sveper tät i mörkret utanför denna kväll är det ingen som bryr sig om. Sin tjusning för orgeln förklarar tioåriga Ulrika Bengtsson så här:

– Det är ett väldigt stort instrument som låter mycket.

Liksom de andra eleverna började Ulrika spela för två år sedan, då kyrkomusiker Åse Lindberg Christensen erbjöd barnen i kören undervisning i piano eller orgel.

– Jag vill gärna att de ska ha sången med sig eftersom orgelundervisningen kombinerar sången och spelandet, säger Åse.

Att det blev instrumentundervisning i kyrkan kom efter önskemål från föräldrar. Och Åse som tidigare arbetat som musiklärare nappade direkt. Sedan ett år tillbaka är hon dessutom en av stiftets musikkonsulenter med särskilt fokus på nyrekrytering av kyrkomusiker.

– Det är viktigt för kyrkomusikens framtid men redan nu gagnar det församlingen. De äldre, trogna kyrkobesökarna gläds åt att det händer något nytt, säger hon.

11-åriga Alli Hawevald berättar att hon numera har en egen orgel hemma att öva på. Vissa perioder övar hon varje dag.

– Förut fick jag gå till församlingshemmet för att öva. Det blev inte lika ofta. Nu känns det mycket enklare och när jag kommer hit är jag trygg med min läxa. Då går det fortare att komma vidare, säger hon.

– Föräldrarna har ställt upp på ett fantastiskt vis och det gör ju att också syskonen inspireras att prova, flikar Åse Lindberg Christensen in.

– Fördelen med att börja tidigt är att barn är kreativa, de lär sig lätt utantill och har inga fördomar om vad som är svårt. Är de riktigt små finns förstås fysiska begränsningar eftersom orgel är ett stort instrument, men också det går att lösa, säger hon.

Pernilla Ringström

Folder - så blir du kyrkomusiker

Ladda ner folder om att bli kyrkomusiker, pdf.

Staffan Plantin

Lunds stift