Möt Noof Ousellam, skådespelare i vinnarfilmen Leave to Remain

Nyhet Publicerad Ändrad

Sju frågor till Noof Ousellam som spelar Omar, en av huvudkaraktärerna i Leave to remain som vann Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm på BUFF.

2014-03-18

Hur känns det?
- Det känns storslaget och helt fantastiskt att få den här prissumman. Vi är mycket tacksamma. Med pengarna kommer regissören Bruce Goodison att kunna fortsätta sitt arbete för att synliggöra och utbilda unga som är utsatta på olika sätt.  

Temat är ovanligt, eller hur?
- Ja, det är därför detta är en sådan viktig film. Priset bidrar till att sätta strålkastarljuset på ensamkommande flyktingbarn. De finns i många länder världen runt men de får sällan något utrymme i media. Det är ett sådant tufft öde att komma helt ensam till ett främmande land utan vare sig föräldrar eller familj.  

- Filmen visar upp något som är dolt för många. Det som är så svårt är att dessa barn och unga inte blir trodda. De berättar sina historier och det de säger är inte alltid sant, men det rör sig om vita lögner. De kommer från hemska förhållanden. Många vill hellre dö än att återvända. Ingen lämnar frivilligt sitt hemland och sin familj för att komma till ett främmande land. Det är ett högt pris att betala.  

I filmen lär man känna några av de unga som söker asyl. Vad är speciellt med det vi ser?
- Att filmen bygger på verkliga och sanna berättelser. Filmregissören Bruce har i fyra år hållit workshops med ensamkommande flyktingbarn i London. De som medverkar känner Bruce personligen och de är inte skådespelare. De har varit igenom denna skärseld. Jag är den enda av de unga som är skådespelare. Jag är med i Actors for Human Rights, en grupp som brinner för att förmedla berättelser om utsatta människor som till exempel hemlösa eller misshandlade kvinnor.  

Hur går det för dessa barn och unga som är med i filmen idag?
- Bra! De har efter lång väntan och många vedermödor fått stanna i England. Faktum är att de bär på skådespelardrömmar. De är alla på ett eller annat sätt involverade med att hitta en framtid inom film och teater.  

Vad kan du berätta om regissören?
- Bruce Goodison gör filmer som har ett budskap. Han vill lyfta fram missförhållanden, skapa förståelse och försöka förändra samhället i bättre riktning.  

Filmens betydelse för dig personligen?
- Den är viktig av två skäl: dels därför att den ger röst åt de många barn och unga som är utsatta, dels för att vi genom den kanske gör deras dagliga kamp lite lättare. Den här filmen gör skillnad på ett positivt vis.  

Vilka är dina rötter och din bakgrund?
- Jag växte upp i ett mycket tufft förortsområde i Edinburgh, som kallas för “Fortet”. Min familj kommer från Marocko. De flyttade därifrån 1969 för att skapa sig ett bättre liv i Skottland. Jag har turen att vara född i den här delen av världen.  

- Som tio-åring minns jag tydligt att min mor berättade för mig att hon sedan länge väntade på besked om medborgarskap. Om hon fick avslag skulle hon vara tvungen att flytta tillbaka till Marocko. I så fall skulle jag skiljts från min mor vilket jag var rädd och orolig för. Lyckligtvis hände aldrig det.  

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se