Juryn för Svenska kyrkans Ungdomsfilmpris 2014 pustar ut: Peter Schildt, Beatrice Lönnqvist, Annika Nilsson och Linda-Maria Birbeck.
Foto: Maria Lundström

Vinnarfilmen Leave to Remain - En diamant är funnen

Nyhet Publicerad Ändrad

- Vi har sett mycket film, druckit mycket kaffe och hittat en vinnare: Leave to Remain, en stark film om ensamkommande flyktingbarn.

2014-03-18

Det säger juryn efter att ha kommit ut ur biobubblan. Strax ska biskop Antje Jackelén dela ut Svenska kyrkans Ungdomsfilmpris på Malmö Rådhus. Men först en stunds fredagseufori. Det är på sin plats. Jobbet är gjort och juryn kan pusta ut.  

Runt bordet sitter Peter Schildt, regissör och skådespelare, känd bland annat för tv-serien Glappet och filmen Tusen gånger starkare, Linda-Maria Birbeck, regissör till den prisbelönta novellfilmen Som en Zorro, Beatrice Lönnqvist, präst i Botkyrka och Annika Nilsson, församlingspedagog i Husie och Södra Sallerups församling, Malmö.   

Var det svårt att välja mellan de åtta långfilmer som var uttagna till tävlan?  

- Nej! säger juryn samstämmigt. Vinnaren Leave to Remain var given och kändes självklar. Filmen är angelägen och lyfter viktiga frågor, om det är de ense.  

- Jag är imponerad av valet av ämne. Jag har aldrig sett en film om ensamkommande flyktingbarn. Det finns en så fin balans i den mellan det mjuka och det hårda. Den är varm och humoristisk mitt i det tuffa, konstaterar Peter Schildt.   

- Jag hoppas att den kommer att visas på bio. Den är fint gjord och dynamisk. Barnen framställs inte som offer. Filmen lyfter fram att dessa barn inte har något val annat än att fly från sitt land, kommenterar Linda-Maria Birbeck.  

- Att vissa av dem ljuger för att få stanna är inte svart eller vitt. Vad spelar det för roll om man är 13 eller 15 år? Det handlar om desperata människor, konstaterar Beatrice Lönnqvist.  

Annika Nilsson instämmer:  

- Det finns församlingar här i Malmö som har ett flyktingarbete. Det skrivs och pratas en del om dessa barn men vi kommer sällan nära dem som man gör i filmen. De finns inne på förläggningarna. Systemet ser inte människan, inte heller behoven eller nöden.  

Filmpriser behövs 

Vårt samtal glider över i vikten av att filmer premieras. Det finns få priser. Alla priser som gagnar film är bra tycker juryn, framför gäller det ungdomsfilm som behöver uppmuntras. Det görs allt mindre barn- och ungdomsfilm och resurserna för målgruppen har dragits ner kraftigt hos Filminstitutets filmkonsulenter, slår Peter Schildt fast.   

- Unga är en extremt viktig målgrupp som är undanskuffad i det kommersiella systemet. Det finns många filmer om unga men det saknas filmer gjorda för unga, konstaterar Linda-Maria Birbeck.  

Intresset för film bland unga har inte dalat, utan är tvärtom rekordstort menar Annika Nilsson:  

- Det finns ett sug. Vi använder filmer i våra ungdoms- och konfirmandgrupper. Det är ett mycket bra verktyg.  

- Det unika med film är att det är en kollektiv upplevelse. Du kan inte sitta ett rum och uppleva en bok tillsammans med hundra andra, påpekar Linda-Maria.  

Den goda berättelsen

Juryn är enig om att det skvalas ut en enorm mängd bilder och filmer med mycket effekter och tingeltangel.  

- Att det finns mycket och att det är extremt lättillgängligt är klart. Men det blir inte bättre för att det finns mer, tycker Peter Schildt.  

Det gäller att de viktiga berättelserna når fram i det överväldigande utbudet. Att ett filmpris för unga lyfter fram just den goda berättelsen, ja, det känns fint konstateras innan vi reser oss från bordet. Intervjutimmen är slut. En festlig prisutdelning på Rådhuset stundar.   

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se