Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen och skrattar. En manlig präst håller barnets hand.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop - boka & läs mer

Att döpa sitt barn är en högtidlig fest. Familj, släktingar och vänner samlas kring ett litet mirakel. Ofta är det mycket att tänka på i samband med ett dop. Här hittar du bland annat onlinebokning och information som gör det lite lättare att planera. Vi ses i kyrkan!

Boka dop

Det var riktigt bra att man kunde titta inne både kyrkan och lokalen via webben!

Om du vill döpa ditt barn tar du kontakt med expeditionen eller använder kalendern nedan. Bra att tänka på innan du bokar in ett dop:

  • ha två till tre möjliga datum då det kan vara fullbokat i kyrkan
  • bestäm vilka som skall vara faddrar
  • fundera på om du vill boka ett församlingshem för att ha dopfest i
  • önskar ni att dopet streamas finns detta tillgängligt i Ölmevalla och Frillesås kyrkor

Boka dop

Här kan du enkelt se vilka tider som finns lediga för dop och göra en bokningsförfrågan direkt via webben.

Boka här!

För barnen

Här hittar du information om verksamheter för barn och föräldrar i Löftadalens pastorat.

Bröllop - boka & läs mer

"Och störst av allt är kärleken". Att gifta sig är något stort. Man får dela sin kärlek till sin partner med familj, släkt och vänner. Att planera ett bröllop kan vara en stor uppgift. Här hittar du onlinebokning, information om till exempel psalmer och kontaktuppgifter som gör planeringen lite lättare. Vi ses i kyrkan!

Någon att prata med

När livet känns tungt, man känner sorg och saknad eller när man bara behöver någon som lyssnar kan man ta kontakt med våra präster eller diakoner. Här hittar du också kontaktinformation till kyrkans jourtjänst och jourhavande präst som finns tillgängliga dygnet runt.

Dopets betydelse

Dopgudstjänsten börjar med Guds inbjudan till gemenskap och slutar med välsignelsen som ett uttryck för att Gud vill vara med oss på alla våra vägar. Dopet är också en kallelse till att leva sitt liv i ansvar och omsorg. När vi i livet möter utmaningar, går igenom förändringar eller är med om det som är svårt påminner dopet oss om att det finns en väg som går genom död till liv tillsammans med Jesus. Dopet sker en enda gång men är samtidigt en inbjudan att leva hela sitt liv i dopets mönster – genom liv till död till liv. I Bibeln, i Matteusevangeliet, berättas det om när Jesus efter sin uppståndelse sänder ut sina lärjungar. Han ger dem uppdraget att döpa och lära. Detta uppdrag har vi även nu. Jesus löfte är att vara med oss alla dagar till tidens slut.

Namnet

Sitt namn får man av sina föräldrar som registrerar detta hos folkbokföringen, namnet har man fått innan man döps. Vid dopet nämns man vid alla sina namn, detta för att bekräfta vem det är som döps. Namnet är viktigt och står för den man är som person, och att man är unik. Därför frågar prästen tidigt efter namnet på den som ska döpas. Ibland att man vid dopet skrivs in i Guds stora bok, en bild av att den enskilda människan finns med i ett stort sammanhang och är viktig för helheten.

Festen

Dop är fest! Själva dopgudstjänsten är en fest där vi alla firar att en ny medlem blir en del av vår gemenskap. Ofta vill man fortsätta med ett kalas efteråt. Detta kan göras på ett enkelt sätt och det finns inget som säger att man måste ha en efterfest. Att bjuda in släkt och vänner för att fira dopet har länge varit en tradition. I Löftadalens pastorat finns flera lokaler att hyra för dopkaffe i samband med dop i våra kyrkor, kontakta oss så berättar vi mer.