Vilhelmina kyrka

Den långsträckta tätorten Vilhelmina ligger naturskönt till på en sydostsluttning intill Volgsjön, som ingår i Ångermanälvens övre sjösystem. Samhället hette också Volgsjö fram till 1804, när orten ändrade namn till Vilhelmina efter den dåvarande drottningen.
Det första nybygget upptogs 1776, men redan dessförinnan bodde det skogssamer vid sjön och det fanns en kyrklada, där präster från hemförsamlingen i Åsele, ca 7 mil söderut, stannade till och predikade i vid sina resor till fjällsamernas land längre upp i fjällen. För att främja kolonisationen och bättre tillgodose själavården i dessa avlägsna trakter bildades ett kapellag i Volgsjö 1783 och det första kapellet stod klart 1794.
Grundförhållandena på den platsen var dock besvärliga och kapellet blev också snart för litet. Vilhelmina bildade eget pastorat 1812 och den nuvarande kyrkan uppfördes 1835–40, ca en kilometer längre upp på Kyrkberget, högst upp i samhället. I anslutning till den anlades en kyrkogård, som måste vara en av Sveriges vackrast belägna kyrkogårdar, med sin betagande utsikt mot Volgsjön och bergen i väster. Församlingen har inte utvidgat sina begravningsplatser när de har varit fullbelagda, utan istället hittat nya lokaliseringar. Därför finns det idag hela fem olika kyrkogårdar

Kyrkan som är byggd i trä är belägen på kyrkberget i Vilhelmina, nära kyrkstaden.Renovering och ombyggnad av kyrkan skedde 1923 och 1970. När kyrkan byggdes om 1970 minskade antalet sittplatser till 500.

Hela altarväggen täcktes 1840 med en vävspänd målning av Marcus Jonsson Blomqvist med skenperspektivistiskt arkitekturmotiv. Vid en restaurering 1924-26 under Fredrik Falkenberg revs den gamla sakristians vägg och den målningen monterades på kyrkans östvägg.
Numera finns en fristående altarprydnad av Gunnar Torhamn.
Orgeln är byggd 1960 av Åkerman & Lund Orgelbyggeri. Orgeln har tre manualer och 31 stämmor. (Wikipedia)

Källa: Andreas Grahn/ Länsstyrelsen Västerbotten

För att läsa mer om andra kyrkor i Vilhelmina församling kan ni besöka Länsstyrelsen webbsida. Länsstyrelsen som med finansieringshjälp av Luleå stift inventerat många av kyrkorna i församlingen.

Klicka dig därifrån in på rätt kommun och sedan kyrka.

Kyrkliga kulturminnen i Västerbotten