Dop

Ett barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er. I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer.

Boka dop/vigsel

Här kan du boka dop/vigsel i Vännäs och Bjurholms församlingar!

Jesus har uppmanat oss att döpa och att lära om kristen tro. Dopet sker en gång i livet och innebär så mycket mer än att vara en fin namngivningsceremoni. Barnet välkomnas in i den kristna gemenskapen och till den lokala församlingen. Genom dopet blir man också medlem i Svenska kyrkan.

Dopsamtal
Inför dopet behövs en kontakt med föräldrarna eller med dopkandidaten om det är en vuxen person. Man bokar tid på pastorsexpeditionen för dopsamtal. Vid samtalet lär prästen känna familjen och barnet och får möjlighet att lyssna till de tankar som finns kring tro, tvivel, dop och ansvar. Tillsammans resonerar man om dopets innebörd och planerar dopgudstjänstens utformning så att alla kan känna sig trygga kring vad som kommer att hända. Prästen är ytterst ansvarig för dopgudstjänstens alla moment.

Läs mer om dop här!>>

Dopträd

När ett barn döps i vårt pastorat så får alla barn ett trälöv med sitt namn och dopdatum på att sedan kunna sätta fast i dopträdet.

Dopets betydelse
Dopets välsignelse påminner oss om att vi är sedda och älskade. Guds ansikte är vänt till oss. Kyrkan och församlingen firar och gläds över att en människa döps. Genom dopet förs vi in i kyrkan och ingår i en större gemenskap: med Kristus, församlingen, och kyrkan i världen.

Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet. Dopet är en gåva. I dopgudstjänsten, liksom i alla gudstjänster, sägs Guds välsignelse.

Dopgudstjänsten börjar med Guds inbjudan till gemenskap och slutar med välsignelsen som ett uttryck för att Gud vill vara med oss på alla våra vägar. Dopet är också en kallelse till att leva sitt liv i ansvar och omsorg. När vi i livet möter utmaningar, går igenom förändringar eller är med om det som är svårt påminner dopet oss om att det finns en väg som går genom död till liv tillsammans med Jesus. Dopet sker en enda gång, men är samtidigt en inbjudan att leva hela sitt liv i dopets mönster – genom liv till död till liv. I Bibeln, i Matteusevangeliet, berättas det om när Jesus efter sin uppståndelse sänder ut sina lärjungar. Han ger dem uppdraget att döpa och lära. Detta uppdrag har vi även nu. Jesus löfte är att vara med oss alla dagar till tidens slut.
 
Namnet
Sitt namn får man av sina föräldrar som registrerar detta hos folkbokföringen, namnet har man fått innan man döps. Vid dopet nämns man vid alla sina namn, detta för att bekräfta vem det är som döps. Namnet är viktigt och står för den man är som person, och att man är unik. Därför frågar prästen tidigt efter namnet på den som ska döpas.  Ibland att man vid dopet skrivs in i Guds stora bok, en bild av att den enskilda människan finns med i ett stort sammanhang och är viktig för helheten.

Festen
Dopet är livets första fest! Själva dopgudstjänsten är en fest där vi alla firar att en ny medlem blir en del av vår gemenskap. Ofta vill man fortsätta med ett kalas efteråt. Detta kan göras på ett enkelt sätt och det finns inget som säger att man måste ha en efterfest. Att bjuda in släkt och vänner för att fira dopet har länge varit en tradition.  Ibland är det så att man inte har möjlighet att ha kalaset hemma. Många församlingar har församlingshem som man kan låna eller hyra för att ha en dopfest i.

 

Kontakta Vännäs församling

Öppettider för besök på expeditionen: (med reservation för röda vardagar/klämdagar). 
Måndag kl. 10.00-12.00
Tisdag kl. 10.00-12.00
Torsdag kl. 10.00-12.00
Fredag kl. 10.00-12.00

Öppettider för telefon:
Helgfri mån, tis, tor och fre kl. 9.30-12.00 

Tfn: 0935-209 10 

Besöksdress:
Umevägen 211 
911 35 VÄNNÄSBY

Kontakta Bjurholms församling

Öppettider för besök på expeditionen: (med reservation för röda vardagar/klämdagar). 
Tisdag kl. 10.00-12.00
Torsdag kl. 10.00-12.00

Öppettider för telefon:
Helgfri mån, tis, tor och fre kl. 9.30-12.00 

Tfn: 0932-100 10 

Besöksadress:
Kyrkogatan 3
916 31 BJURHOLM

KONTAKT: Samtals- och krisstöd

Jourhavande präst
Telefon: 112
Alla dagar kl. 21-06

Samiska krisnätverket
Telefon: 063-10 12 30
Fre o sön kl. 20-24

Finsk telefonjour/ Palveleva puhelin
Tel: 020-26 25 00
Alla dagar/Joka ilta kello kl. 21-24