Svenska kyrkans filmpris Filmfestivalen
Foto: Mikael Ringlander

"Jag är fan en Panter" fick Svenska kyrkans filmpris

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkans filmpris 2014 delades under onsdagkvällen ut till dokumentären ”Jag är fan en Panter”, i regi av Leo Palmestål, Jennifer Jerez och Anders Rundberg. Priset på 50 000 kr och prisikonen Angelos överlämnades i samband med filmens premiärvisning under Göteborg International Film Festival.

Den vinnande dokumentären handlar om stadsdelen Biskopsgården i Göteborg, som har drabbats av flera skottlossningar som lett till dödsfall. Ungdomar i området organiserar sig och bildar Pantrarna, för upprustning av förorten. De kräver delaktighet i beslut som fattas av politiker och tjänstemän. Filmen följer pantrarna genom glädje och sorg i deras kamp för social rättvisa.

Juryns motivering till priset är:

”Med tålamod och närhet skildrar filmteamet Pantrarnas handlingskraft. Filmen visar på det akuta behovet av en vitaliserad demokrati och inspirerar till solidaritet och engagemang. Juryns enade reaktion: Jag vill också vara en panter!”  

Svenska kyrkans filmpris delas årligen ut till en svensk långfilm som har premiär under festivalen. Filmen ska hålla hög konstnärlig kvalitet och synliggöra bland annat existentiella, rättvise- och sociala frågor i berättelse och uttryck. Filmerna nomineras av Göteborgs Filmfestival.

I årets filmprisjury satt:

Mikael Ringlander, juryns ordförande samt präst och projektledare för Kultursamverkan, Svenska kyrkan.

Gorki Glaser-Müller, regissör och skådespelare, utbildad vid Filmhögskolan i Göteborg och Teaterhögskolan i Malmö. Har vunnit ett 10-tal filmpriser.

Anne-Louise Eriksson, fil dr. samt rektor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala. 

Charlotte Wells, konstvetare och Svenska kyrkans handläggare för kulturfrågor, samt ledamot av INTERFILM (International Interchurch Film Organization).