Other languages with Google Translate

Nacka församling Besöksadress: G:a Värmdövägen 14 b, 13137 Nacka Postadress: Box 31, 13106 Nacka Telefon: +46(8)54606100 E-post till Nacka församling

Barn- och äldreministern om unikt samarbete i Nacka: -Jag blir nästan sugen på att flytta till Fisksätra, säger Maria Larsson

I Fisksätra pågår sedan tio år en religionsdialog som uppmärksammats i hela landet. Kristna och muslimer driver tillsammans med Stockholms stadsmission det sociala centret Källan. I projektet Guds Hus planeras nu ett moskébygge i direkt anslutning till kyrkan med ett gemensamt torg där alla kan mötas.

När Maria Larsson i tisdags besökte Fisksätra var det på eget initiativ.

-Jag fick höra talas om arbetet med Källan och tänkte att dit måste jag åka, säger Maria Larsson.
Till Källan kommer människor med skiftande kulturell bakgrund, religion och behov. Här erbjuds kostnadsfritt aktiviteter som föräldragrupper, svenskundervisning, dagsutflykter och läger. Akut stöd ges i form av matkorgar, hjälp med pengar till medicin, SL-kort och mycket annat.
-Människor känner att de inte behöver vara rädda här. Vi är ingen myndighet och vi som jobbar här är alla religiösa. Vi har också stor kulturell och språklig kompetens. Det gör att de som kommer känner sig trygga, säger Pernilla Landin som är diakon och verksamhetsledare på Källan.
Källan är inte det enda resultatet av dialogen mellan kristna och muslimer i Nacka. Nästa steg är projektet Guds Hus. En bit av kyrkans tomt har sålts till Muslimernas förening i Nacka. Där planerar man att bygga en moské som förbinds med kyrkan via ett inglasat torg. Man skapar en gemensam mötesplats för protestanter, katoliker och muslimer. Det är ett unikt projekt som inte gillas av alla.
-Vi har alla fått kritik från våra egna samfund. Man tycker att vi är för politiska, för populistiska, eller att det är ett absurt projekt. Men vi bryr oss inte om det. Vi tror på det vi gör och vi tror att det kan lyckas, säger Carl Dahlbäck, kyrkoherde i Nacka församling. Awad Olwan, imam i Muslimernas förening i Nacka, håller med.
-Det är viktigt att samfunden samarbetar och visar att vi står för de tio budorden. Jesus sade att det viktigaste var att älska Gud och sin medmänniska. Det är enkelt om har en god vilja och rätt inställning.
Efter sitt besök är Maria Larsson imponerad av samarbetet i Fisksätra.
-Det är fantastiskt att se all den goda vilja som manifesteras här. Det är ett samarbete mellan näringslivet, det offentliga genom kommunens stöd och med civilsamhället. Det bygger ett tryggare, bättre samhälle där det allra bästa finns med och där vars och ens goda vilja kan växa för att man är flera som samarbetar.
-Jag blir nästan lite sugen att flytta till Fisksätra. Inget är så fantastiskt som att få se en idé man spånat fram på papper bli verklighet och komma människor till godo. Jag tror att det ni gör här kommer att ha stor betydelse inte bara för Fisksätra, utan för Sverige.

Arne Hyckenberg