Foto: Gustaf Hellsing /IKON

Internationell verksamhet

Vill du engagera dig för en bättre värld? Då finns det olika grupper du kan vara med i för att bland annat stötta Svenska kyrkan i utlandet eller Svenska kyrkans internationella arbete.

SKUT - arbetsgrupper

SKUT är en förkortning av Svenska kyrkan i utlandet. Utlandskyrkan finns i 25 olika länder runtom i världen och är en viktig samlingsplats där man kan träffa landsmän finna någon att tala med, både om sorg och glädjeämnen. Till stor del finansieras Svenska kyrkan i utlandet genom insamlade medel, donationer och företagsstöd.

SKUT:s arbetsgrupper arbetar för att stötta Svenska kyrkan i utlandets verksamhet genom att planera och genomföra olika insamlingsaktiviteter. Vi samlar in pengar genom lotterier, kyrkkaffe, luncher, kollekter, basarer med mera.

Marta & Mariagruppen

Marta & Mariagruppen är en del av Huskvarna församlings internationella arbete. Vårt syfte är att tillverka olika saker som vi sedan kan ha med till försäljning eller lotterier när vi har basar med mera. Hittills har vi tovat, stickat, sytt, gjort cerat, stöpt ljus och bakat bland annat.

Vi fikar, pratar och delar liv med varandra under tiden som händerna jobbar.

Estlandsverksamhet

Hakarps församling har i 30 år haft kontakter i Estland och stödjer och hjälper dem med pengar som lämnas vid kollekter, gåvor, soppluncher och från olika arrangemang med mera. Vi har också emot kläder, hushållstextiler med mera som skickas till vännerna där.

Våra kontakter är vänförsamlingen Lääne-Nigula och Oru äldreboende i närheten av Haapsalu, och Peeteli församling i Tallinn som har ett barnhem i anslutning till kyrkan.

Vi är en grupp på 25 personer som arbetar med Estlandsverksamheten, vi träffas en gång/månad, stickar och syr, planerar vårt arbete för vännerna i Estland.

Estlandsverksamheten leds av Anne-Marie och Lars Hakeman.

Mer att läsa om estlandsverksamheten