Foto: Cecilia Ramäng /IKON

Vigsel

Bröllop är ofta en fest och ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner.

I vigselgudstjänsten lovar de två att dela glädje och sorg i en livslång gemenskap och får ta emot Guds välsignelse. Förutom löftena om inbördes kärlek och trohet innehåller vigseln förbön för dem som gifter sig och ofta också sång och musik.

Vigseln är en gudstjänst. Det betyder att vi litar på att Gud är med i det som sker. Vigseln har en fast form, men det ges också möjlighet att välja musik, sång, psalmer och textläsningar. En tid före vigseln kommer varje brudpar att träffa sin präst i ett enskilt vigselsamtal för att samtala och bestämma mer i detalj om vigseln.

Vigseln som symbolhandling
Vigselakten är en symbolhandling paret lovar att älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. I äktenskapet får man fästa gemenskapen i något större: Guds omsorg om oss och Guds vilja att hjälpa oss att leva tillsammans. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss i våra liv. Gud är kärlek och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud. Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften "inför Gud och i denna församlings närvaro", bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet.

Bröllop är ofta en fest och ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Ofta planeras det långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara prästen och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Vigselsamtal
Inför vigseln har brudparet samtal med prästen som ska viga. Prästen tar kontakt och ofta bestämmer man att träffas antingen i hemmet eller i kyrkan. Ofta träffas man även en andra gång för övning av ritualet. I samtalet pratar man om vilka man är, varför man vill gifta sig, vad man tänker om äktenskap och sin relation och går igenom gudstjänsten och dess innebörd.

Viktigt!
Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Det ska göras i god tid innan vigseln så att vigselprästen hinner få hindersprövningen. Utan den kan prästen inte viga. Samtidigt får man också ett papper som heter "Intyg, Vigsel" som också ska överlämnas till prästen innan.

Om man vill att musikern ska spela särskilda musikstycken eller kompa solosång så är det viktigt att ge henne/ honom noter i god tid. Prästen talar om vilken musiker som kommer att spela på vigseln.

De som gift sig borgerligt kan be om en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap. Den som vill gifta sig i en annan församlings kyrka kontaktar den församlingen. Det gäller även dem som vill gifta sig utomlands.

Äktenskap för alla
Alla par kan ingå äktenskap i Svenska kyrkan från och med 1 november 2009, både homo- och heterosexuella. Begreppet äktenskap har vidgats till att även omfatta par med samma kön. Det beslutades av kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta organ, torsdagen den 22 oktober 2009.

Vigselordningen har kompletterats med några kommentarer och kan med alternativa formuleringar användas både vid vigsel av kvinna och man och vid par av samma kön. När två personer av samma kön gifter sig byts till exempel inledningsorden "man och hustru" ut mot "äkta makar".

Texten är hämtad från www.svenskakyrkan.se.

I både Vist och Vårdnäs församlingar kan man låna brudkrona. Brudkronorna är tillverkade i mässing och prydda med slipade stenar.

Välkomna att kontakta oss om ni går i giftastankar! Ring pastorsexpeditionen på 013-520 01 eller maila vistvardnas.pastorat@svenskakyrkan.se

Interiör Vårdnäs kyrka
Interiör Vist kyrka