Kierkegaard - 200 år och ständigt aktuell

Nyhet Publicerad Ändrad

En intellektuell gigant men också en tröstare och en medvandrare. Sören Kierkegaard är någon att hålla i handen när det stormar i livet.

2013-12-11

I Köpenhamn bär ett undanskymt hörn hans namn - bredvid en parkeringsplats! Nej, hittills har inte Sören Kierkegaard fått en central boulevard uppkallad efter sig såsom hans samtida H C Andersen. Men ingen kan förneka denne filosof, teolog och författares storhet. Nya böcker om honom kommer ständigt, avhandlingar skrivs, han läses och diskuteras.

Det var en intresserad skara som samlats den gångna veckan för att möta Kierkegaard via olika temperament och talare. I år är det 200 år sedan han föddes. Med anledning av jubileet bjöd Lunds stift in till en dag om den man som räknas till existentialismens fader.

Intresset för honom bara växer. Varför? Jo, för att Kierkegaard kom sanningen på spåret. Det menar Roy Wiklander som höll ett personligt tal om hans korta men produktiva liv. Biskop Antje Jackelén sammanförde i sitt föredrag Kierkegaard med Nietzsche. I bådas verk spelar passionen en väsentlig roll, passionen för tro och passionen mot tro. Här gjorde biskopen kopplingen till dagens heta debatt om sekularism och religionens återkomst samt om vetenskap och tro. 

Pia Söltoft erbjöd en djupgående analys av synen på kärleksbegreppet i Kierkegaards tänkande. Utifrån myter, sagor och sociala medier talade Lone Koldtoft om den förtvivlande människan och om att ta det svåra språnget att välja sig själv.

Maria Lundström
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se