Välgörenhetsmatch gav 83 615 kr till hemlösa och utsatta

Nyhet Publicerad Ändrad

83 615 kr. Så mycket pengar samlades in i samband med välgörenhetsmatchen för hemlösa och utsatta, som Örebro Hockey arrangerade tillsammans med Svenska kyrkan den 3 december. – Ett ödmjukt tack till alla som skänkt pengar och engagerat sig, säger Pontus Gustafsson, general manager för Örebro Hockey.

Svenska kyrkan möter och hjälper människor i utanförskap varje dag och vet att utsatthet och utanförskap märks ännu mer i samband med jul. Örebro Hockey vill ta ett större socialt ansvar än genom att enbart vara idrottsklubb och har även tidigare arrangerat välgörenhetsmatcher, s.k.  ”charity games”.


 – Det här med ”charity” är viktigt för oss i Örebro Hockey och det har blivit så mycket tack vare våra spelare från Kanada och USA. Där är charity games något väldigt stort, säger Pontus Gustafsson.
Mot den bakgrunden kom välgörenhetsmatchen den 3 december till, med målet att hjälpa hemlösa och utsatta i Örebro och Kumla inför julen. Utanför arenan hälsades besökarna välkomna av körsångare från Svenska kyrkan i Örebro som sjöng julsånger – och inne på arenan sjöng barn från Svenska kyrkan i Kumla. Det serverades glögg och pepparkakor och konfirmander gick runt med bössor och samlade in pengar. Det gick också att skänka pengar via sms.

– Dessutom överraskade spelarna oss genom att ha ordnat en egen insamling i laget. Lagkapten Henrik Löwdahl lämnade över en check på 10 000 kronor innan matchen började, säger Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg.

Örebro Hockey hade också gett Svenska kyrkan ett antal biljetter att bjuda ut till försäljning. För alla biljetter som kyrkan lyckades sälja gällde att hela biljettbeloppet gick raka vägen in i insamlingen.

– Totalt sett fick vi ihop 83 615 kronor fram till den 3 december, säger Eva-Mari Karlsson Kempi, diakon i Svenska kyrkan i Örebro. Av dessa samlades 30 655 kronor in i bössor under matchen. Det var en jätterolig kväll, jag var helt hög efteråt. Det var så tydligt att folk verkligen ville ge – och här fick de en möjlighet att hjälpa dem som har det svårt omkring oss.

Pengar till utsatta i jul 
– Det var så härligt att se våra konfirmander med bössor inne på arenan. De var så glada, frimodiga och stolta och de gjorde ett verkligt toppenjobb, säger Ingemar Söderström, blivande kyrkoherde i Örebro pastorat.

Svenska kyrkan i Örebro och Kumla delar på den insamlade summan. I Örebro går cirka 20 000 kr pengarna till presentcheckar på mat till ekonomiskt utsatta och ca 20 000 kr till RIA-Dorkas verksamhet i jul. RIA-Dorkas finns på Storgatan 29A i Örebro och driver en öppen verksamhet, på kristen grund, för människor som p.g.a. missbruk, hemlöshet, kriminalitet eller brist på fungerande nätverk är socialt utsatta. Där har antalet besökare fördubblats under hösten 2013 och det finns i dag drygt 60 personer i Örebro som saknar hem i vinter. RIA-Dorkas har öppet både julafton och juldagen.

I Kumla kommer en del av pengarna att användas till att sätta guldkant på julen för de barn som har sina pappor på Kumlaanstalten och bor på Centrumgården över jul. En del av pengarna går till utsatta, bl.a. i form av presentcheckar på mat.

– Vi vet också att julens efterdyningar är tuffa för många. Därför planerar vi att arrangera en fest den 20 januari, som vänder sig till personer som har det tufft även i vanliga fall och därmed ännu tuffare i slutet av januari, säger Jeanette Dolk Öhman, diakon i Kumla.

För mer information, vänligen kontakta:

Eva-Mari Karlsson Kempi, diakon Svenska kyrkan i Örebro, 019-15 45 51
Pelle Svedberg, diakon i Svenska kyrkan i Örebro och ordförande i  RIA-Dorkas, 019-15 47 55
Per Helgesson, bitr föreståndare, RIA-Dorkas i Örebro, 019-13 90 03
Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg Svenska kyrkan i Örebro,  019-15 45 21
Ingemar Söderström, blivande kyrkoherde i Örebro pastorat, 019-15 46 01