Kerstin blir Lunds första kvinnliga domprost

Nyhet Publicerad Ändrad

Fem frågor till... Kerstin Hesslefors Persson, kyrkoherde i Lunds Allhelgonaförsamling. Hon blir Lunds nya domprost den 1 januari 2014.

2013-11-15

Det talas mycket om att du blir den första kvinnliga domprosten i Lund. Vad säger du om det?
– Jag blir domprost och är kvinna, jag blir inte en kvinnlig domprost – det är skillnad. Kompetensen kommer först, sedan avgör en mängd andra faktorer. Jag hoppas att jag kan bidra till att vara en förebild så att fler kvinnor söker högre tjänster.

Hurdan ledare är du?
– Jag vill leda med ett kommunikativt och stödjande ledarskap. Mina ledord är att se och bekräfta i kombination med tydlig färdriktning. Det som behövs i kyrkan är medvetna ledare och mogna medarbetare. Ledarskap står inte för sig själv, ledare och medarbetare har olika uppgifter i helheten.

Vilka egenskaper bör en domprost ha?
– En domprost bör ha lust och mod att förmedla evangeliets sprängkraft och tröst. Och ha god självinsikt. Sedan är det en fördel att vara en bra administratör.

Vilka är domprostens särskilda arbetsuppgifter?
– Arbetsområdet omfattar hela Lund och det är viktigt att ha en dialog med alla som bor, lever och verkar i staden. Domprosten har också särskilt ansvar i den stora katedralen och ska fungera som ersättare för biskopen.

Du är författare och skriver psalmer – hinner du det framöver?
– Skriver, det gör jag jämt, det är min reträtt och jag är nyligen antagen till en fördjupad psalmutbildning. Min nisch är språket, ett inkluderande språk för att hitta ett tilltal för vår tid.

Andrea Kollmann@svenskakyrkan.se