Ökad nyfikenhet på kyrkan efter "Halvvägs till himlen"

Nyhet Publicerad Ändrad

Humorserien ”Halvvägs till himlen” har lett till ökad nyfikenhet och en ingång till samtal i Vellinge-Månstorps församling. Det berättar kyrkoherde Iva-Katharina Kummer.

2013-11-06

Humorserien ”Halvvägs till himlen” på TV4 är slut. Serien utspelade sig Arrie kyrka och många av församlingsmedlemmarna deltog som statister.

– Det är väldigt lätt att prata om humor och det har varit lätt att få igång samtal. På det sättet har serien varit bra. Det är positivt att man vågar ställa frågor och att man tänker på kyrkan. Folk har frågat: är det verkligen så ni gör i kyrkan? Till exempel när det gäller äktenskapsrådgivning. Där kände vi inte igen oss, men fick möjlighet att i stället berätta hur vi jobbar. Det har varit roligt att se serien tillsammans med församlingen på Ankaret i Vellinge och även i ett församlingshem i Östra Grevie, säger Iva-Katharina Kummer.

Iva-Katharina Kummer
Foto: Andrea Kollmann

Vad har ni fått för kommentarer?
– Är det verkligen så få på gudstjänsterna? Är präster så konservativa? Skulle ni också kunna ha en gudstjänst på Vellingeblommans parkering för att locka folk? Folk här känner ju igen miljöerna. Dessutom har det uppmärksammats en hel del i tidningar och jag och Ola Fornling har varit intervjuade i tidningar som Skånska Dagbladet och Kvällsposten.

Har ni märkt ett ökat intresse för kyrkan och er verksamhet?
– Vaktmästaren har blivit uppringd då någon har velat ha en visning av kyrkan. På söndag kväll har vi gudstjänst i kyrkan. Då får vi se om det kommer några fler. Nästa sommar kanske vi märker att det blir några extra vigslar. Men jag tror att det är för tidigt att utvärdera. Vi har nio kyrkor i fördsamlingen och i Arrie kyrka har vi endast 5-6 kvällsgudstjänster per år.

Kände du igen dig i serien?
– De har verkligen tagit det på allvar. Till exempel sista delen om skolavslutningarna. Det är en svår balansgång där det gäller att försöka hitta en bra lösning, det vet vi. De har nuddat vid en del frågor där man kan känna igen sig. Jag gillade det sista avsnittet. I serien var det hela tiden ett motstånd mellan den konservative och den moderne prästen. Men på slutet var båda överrens om att det är svårt att ha en skolavslutning i kyrkan utan Gud.

Från TV4 meddelar pressinformatör Anders Edholm att kanalen självklart kommer att diskutera en fortsättning av serien, men att man ännu inte kan ge några besked.