Nu är vi igång!

Nyhet Publicerad Ändrad

Närmare ett 50-tal konfirmander samlades till konfirmandinskrivning 2013/14 i Alvesta församlingshem och till efterföljande temagudstjänst i Lekaryds kyrka.

Närmare ett 50-tal konfirmander samlades till konfirmandinskrivning 2013/14 i Alvesta församlingshem och till efterföljande temagudstjänst i Lekaryds kyrka. Detta blev en härlig inledning på ett spännande år tillsammans där entusiasm blandades med höga förväntningar, bland så väl ungdomar som föräldrar.

– Jag hört talas om konfirmationen här i Alvesta genom kompisar, berättar en konfirmand.
– Läger, gemenskap och glädje lockade, säger ett par av konfirmanderna på frågan varför de väljer att konfirmera sig.
– Alla mormors barnbarn är konfirmerade. Jag ville inte göra henne besviken, avslöjar en glad kille i en av de nybildade grupperna.

Intresset att konfirmera sig i Alvesta församling är så stort att man delar upp sig i två grupper, berättar Elisabet Cárcamo Storm och Linda Waldén, präster i Alvesta församling. Konfirmationsmässan sker sedan i juni respektive juli nästa år, traditionsenligt i Hjortsberga kyrka.

Presentation, samarbete och fika
Hela teamet, med församlingspedagogerna Malin, Maria, Helena och Jakob, samt prästerna Elisabet och Linda var på plats för ett varmt mottagande av årets stora konfirmandgrupp. Efter indelning i två grupper var aktiviteterna i full gång. I Kyrkskolan höll Elisabets junigruppen till och efter inledande presentationsrunda lättades det första lite trevande mötet upp. Det visade sig att långt ifrån alla känner varandra. Det vill säga, ännu. Stämningen blev god och efter fikat var det så dags för samarbetsövning. Två och två, den ene med förbundna ögon och den andre med bakbundna händer, skulle man tillsammans klara av utmanande uppgifter. Eller vad sägs bland annat om att göra självporträtt med förbundna ögon? "Det var läskigt". "Jag litade på min kompis". "Jobbigt". "Svårt". "Han lyssnade ju inte". "Pusslet var svårast". Ganska snart var det uppenbart att vi alla har olika gåvor och för att ett samarbete skall fungera behöver vi lita på varandra och framför allt hjälpas åt.

Möt mig nu som den jag är
Och den efterföljande temagudstjänsten fortsatte på inslagen väg - "Möt mig nu som den jag är". Utifrån sina egna upplevelser talade ledarna växelvis och avskalat om sin egen barn- och ungdom: "Jag heter Maria. Jag är uppväxt i Lammhult. En underbar håla". "I min klass fanns två tjejer utav sex, som var tuffingarna och automatiskt hamnade jag i töntgänget. Jag vet inte hur eller varför jag hamnade där".

De musikaliska inslagen denna afton, "Just the way you are" och "Tell the world i´m here", stod skönsjungande Gabriel Cárcamo för. Väl utvalda psalmer som "Du vet väl om att du är värdefull" och "Möt mig nu som den jag är" fick en djupare betydelse i och med gudstjänstens tema.

Omvänd Jantelag
Kan du förresten den omvända Jantelagen? Oavsett, så kommer den här:

Du ska tro att du är enastående.
Du är värd långt mer än du tror.
Du kan lära dig det du vill.
Du är bra.
Du vet mycket som andra inte vet.
Du har mycket att vara stolt över.
Du duger.
Skratta gärna.
Någon bryr sig om dig.
Du har kunskap att lära ut.

Poängjakt och läger
I och med konfirmandinskrivningen är också poängjakten i full gång. Det vill säga vid besök på mässor, gudstjänster etcetera tilldelas man poäng. Först när du kommit upp till 80 poäng har du full pott. Att ta med en förälder ger givetvis extra poäng! Men nu först är det läger som väntar på Gullbrannagården, utanför Halmstad. Med på helglägret är också många av församlingens duktiga ungdomsledare.
Nu är vi igång! Och under hela konfirmationsåret kommer du att kunna följa våra konfirmander och ledare. Vi ses!

Text och foto: Marie Fransson