Han är verklighetens Albin

Nyhet Publicerad Ändrad

Fem frågor till Albin Tanke, präst på Lunds stifts Själavårdscentrum i Lund. Han har gett namn åt Johan Glans karaktär, prästen Albin i humorserien "Halvvägs till himlen".

2013-09-25

TV4:s nya humorserie "Halvvägs till himlen" är inspelad i skånska Arrie. Det ryktas att Johan Glans karaktär, prästen Albin, har fått sitt namn efter dig?
– Det stämmer. Han spelar inte mig utan Albin Olsson, men jag var med när produktionsteamet gjorde sitt researcharbete. De gav huvudrollen mitt namn lite som en gest och en blinkning åt mig. Det är nog mitt livs första och sista hommage.

Seriens Albin beskriver sig som öppen, hungrig, rolig och singel. Stämmer det in även på dig?
– Allt stämmer utom singel. Men det är inte något jag skulle säga om mig själv om jag blev tillfrågad. Albin Olsson har sin alldeles egna och unika karaktär.

Vad tycker du om den gudomliga serien?
– När jag såg det första avsnittet blev jag rörd och glad. Den fruktansvärt rolig och mitt i prick! Man kan skämta hejdlöst om företeelser om det är grundat i kärlek. Serien är gjord med respekt och då funkar det.

Tror du tv-serien kan locka fler till kyrkan?
– Ja, eftersom kyrkan exponeras och blir synlig. Trots att serien är skämtsam så finns det något viktigt och seriöst bakom. Människor kan få en längtan efter kyrkorummet och en lust att gå dit och upptäcka själv.

Har Gud humor?
– Ja, jag tror det!

Maria Lundström
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Fotnot: Ett hommage är en hyllning till en person genom ett konstnärligt verk.