Vit kista med oranga blommor på.

Begravning

Oavsett om sorgen kommer väntat eller oväntat är det många frågor som väcks till liv. Hur ska vi göra nu? Att mista någon som står oss nära är mycket svårt. Hos oss kan du få stöd och hjälp.

Begravningsgudstjänsten i Svenska kyrkans ordning är en avskedsritual där vi får möjlighet att visa vår kärlek och tacksamhet till den som stått oss nära eller be om förlåtsele för det som gått fel. När någon anhörig slits ifrån oss drabbas vi både till kropp och till själ. Samtidigt som sorgen håller den anhörige i ett hårt grepp, så är det många praktiska saker som skall ordnas, bland annat begravningen.

Hur går jag till väga

Det vanligaste sättet är att kontakta en begravningsbyrå. Begravningsbyrån hjälper att boka tid för begravning och andra praktiska arrangemang. Har man särskilda önskemål om vilken präst man vill ha brukar det också gå att ordna. Det går också bra att kontakta pastorsexpeditionen direkt om du inte vill använda dig av en begravningsbyrå för att boka in begravningen.

I god tid före begravningen kommer sedan prästen att ta kontakt med sorgehuset oavsett om man anmäler dödsfall till pastorsexpedition eller begravningsbyrå. Ni bestämmer då tillsammans tid för ett samtal där ni diskuterar både praktiska frågor kring begravningen och även vem den bortgångne var och om ni har några särskilda önskemål inför begravningsgudstjänsten.

Tacksägelse och själaringning

Enligt en gammal sed i vårt land ringer vi i kyrkklockorna i samband med att någon församlingsbo har avlidit, så kallad själaringning. Själaringningen brukar ske kl. 11.00 någon av de närmaste dagarna efter församlingen fått meddelande om dödsfallet. Vi kommer gärna överens med anhöriga om särskild dag önskas. Om man vill kan en präst vara med vid tillfället och hålla en kort andakt.

Tacksägelse är även det en gammal sed. Det innebär att dödsfallet tillkännages i gudstjänsten en söndag. Namnet på den avlidne läses upp och man tänder ett ljus. Under klockringningen tackar vi i stillhet för allt vad den avlidne har fått betyda under sitt liv. Man kan i stor utsträckning välja vilken kyrka och dag som tacksägelsen ska ske.

Vem ansvarar för vad

Begravningsavgiften är en årlig avgift som betalas av alla, både kyrkotillhöriga och icke kyrkotillhöriga. Avgiften bekostar bland annat lokaler, kremering, transporter och gravsättning. Den som är medlem i Svenska kyrkan betalar en kyrkoavgift. I kyrkoavgiften ingår själva begravningsgudstjänsten, det vill säga en präst från Svenska kyrkan, en kyrkomusiker som spelar psalmer och orgelmusik samt processionsbärning av kistan vid jordbegravning.

Här kan läsa mer om vem som ansvarar för vad under en begravning.

Bårtäcke

I Anderslövs församling har vi tre bårtäcken för den som önskar använda det.

Gravplats, askgravlund eller minneslund?

På kyrkogårdarna i församlingen finns många olika gravplatser att välja mellan. Frågor rörande gravarna hjälper vi gärna till med i samråd med kyrkogårdspersonalen. 

Här kan du läsa om de olika typer av gravar som finns i vår församling, de så kallade gravskicken.

Särskild begravningsplats

Anderslövs församling är enligt begravningslagen (öppnar länk till riksdagen.se) skyldig att se till att det finns tillräckligt med gravplatser för alla som är folkbokförda inom församlingens geografiska gränser och att det finns särskilda gravplatser för dem som inte tillhör ett kristet samfund. För dessa gravplatser kan finnas önskemål om en speciell utformning eller placering i ett visst läge. Anderslövs församling har tidigare haft avtal med andra församlingar om särskild begravningsplats för dem som inte tillhör ett kristet samfund. På grund av platsbrist har dessa avtal sagts upp.

I Lilla Slågarps nya kyrkogård finns ett kvarter som fungerar som en så kallad särskild begravningsplats. Det kvarteret har en del för församlingsbor som är muslimer och en del för de församlingsbor som önskar en gravplats utan en specifik religiös inriktning.

Begravningsombud

Länsstyrelsen utser begravningsombud som granskar begravningsverksamheten. De undersöker bland annat hur begravningar fungerar för dem som inte tillhör Svenska kyrkan och att begravningsverksamheten använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt.
Begravningsombud för Anderslövs församling är Peter Nilsson.

    Församlingens musiker

      Leva vidaregrupp

      För dig som har förlorat en nära anhörig.

      Samtal

      Ibland kan vi människor känna ett behov av att dela våra tankar med någon. Du är välkommen att söka någon av våra präster för samtal. Det är gratis och vi som vill vara ditt samtalsstöd har tystnadsplikt

      Anderslövs kyrka, sett från Landsvägen, juni2020

      Våra kyrkor

      Vi har åtta kyrkor i församlingen. Här kan du läsa mer om dem.

      Liten stenängel som blundar och håller händerna framför sig.

      Våra gravskick

      Det finns olika typer av gravar, det kallas för olika gravskick. Här kan du läsa om vilka olika gravskick det finns i församlingen.

      skylt framför en gravsten. Teexten på skylten är "Vårdas av kyrkorådet".

      Gravskötsel

      Många vårdar själva minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv – låt oss hjälpa till.

      Stort ljust rum med dukade bord.

      Catering till minnesstund

      I samband med minnesstunder i Anderslövs församlingshem erbjuder vi catering genom vår värdinna. Här kan du se våra menyer.

      Händer som spelar på ett piano.

      Musikletarhjälpen!

      Vilken psalm är vilken och hur låter den…?!?! Lyssna på de olika psalmerna (och andra låtar) här!

      En man sitter på en klippa vid vattnet.

      Önskemål om min begravning

      Hur vill du att din egen begravning ska se ut, den dag det är dags? Skriv gärna ner dina önskemål eller berätta om dem för någon.

      Samtal

      Ibland kan vi människor känna ett behov av att dela våra tankar med någon. Du är välkommen att söka någon av våra präster för samtal. Det är gratis och vi som vill vara ditt samtalsstöd har tystnadsplikt

      Ring Jourhavande präst

      Jourhavande präst har öppet alla kvällar kl. 21.00–06.00. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.

      Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

      En liten vit sten med texten Älskade morfar.

      När någon dör

      Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

      En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

      Planera en kyrklig begravning

      På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

      Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

      Stöd i sorgen

      Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.