Unga lundastiftare i Tanzania och Filippinerna

Nyhet Publicerad Ändrad

Lunds stifts stipendiater Josefina Klang, 23 från Höganäs och Filip Knutsson, 20 från Vinslöv har nu åkt ut på ett stort äventyr. Josefine har åkt till Filippinerna och Filip till Tanzania – båda som stipendiater i utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan.

2013-09-05

Ung i den världsvida kyrkan är Svenska kyrkans utbytesprogram där man under tre månader får dela liv, vardag och verklighet i en kyrka i Tanzania, Brasilien eller Filippinerna. Man får följa kyrkans arbete, gudstjänster och samhällsengagemang, och delta i livet i lokalsamhället.

– Genom att ta del av andra kulturer för man en ökad förståelse för varandra, säger Filip.
– Det är viktigt att få olika perspektiv på olika saker, saker och ting kan fungera på andra sätt än vad man är van vid här hemma, fyller Josefina i.

Höga förväntningar
Båda har höga förväntningar på utbytet.
– Jag ser fram emot en kulturchock, säger Josefina och skrattar.
– Det ska bli kul och intressant att se olika delar av samhället för att förstå hur det fungerar. Det är många som är stressade här hemma, säger Filip, jag tror att det blir ett lugnare tempo i Tanzania.

Långa förberedelser
Allt sedan de i våras fick veta att de blev uttagna har de börjat förbereda sig för utbytet. De har bland annat gått en språkkurs.
– Det är spänande att få lära sig lite av det lokala språket eftersom språket är en så viktig del av kulturen, säger Filip.

http://blogg.svenskakyrkan.se/utbyte/ bloggar Josefina och Filip om sina upplevelser med jämna mellanrum.

Under våren 2014 vill gärna Josefina och Filip komma ut till församlingarna och dela med sig av sina upplevelser. Vill du boka in dem redan nu? Kontakta Marie Körner, 046-155542, marie.korner@svenskakyrkan.se