Lunds stift

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Arrie kyrka i centrum i ny humorserie

Nyligen hade humorserien "Halvvägs till himlen" premiär på TV4. Den utspelar sig i Arrie kyrka och många av församlingsmedlemmarna deltar som statister. Kyrkoherde Iva-Katharina Kummer hoppas att serien kan locka fler att gå på gudstjänst.

2013-09-11

– De ringde från produktionsbolaget Anagram och sa att de skulle göra en humorserie. De tittade på ganska många kyrkor i Lunds stift och flera kyrkor i vår församling. Till slut fastnade de för Arrie kyrka.

Johan Glans och Anders Jansson spelar två av huvudrollerna i serien. Så här skriver

TV4 själv på sin hemsida om programmet:

Den unge och idealistiske prästen Albin Carlsson (Johan Glans) återvänder hem från Afrika för att bli kyrkoherde i en liten trångsynt församling i Skåne. Han drömmer om att reformera kyrkan och göra den viktig för vanliga människor på nytt. Men det är inte så lätt att förändra saker i Östra Nöbberup.

Iva-Katharina Kummer
Bild: Andrea Kollmann

Kyrkoherde Iva-Katharina Kummer har läst manus till de första avsnitten. Tycker hon att serien är rolig?

– Ja, jag tycker det. De driver inte med religionen - det är i karaktärernas olika roller som komiken uppstår. De har varit väldigt seriösa. De vill göra rätt och har lyssnat på kommentarer och frågat mycket kring liturgiska färger och så vidare. Ibland har de ringt och frågat hur jag skulle ha gjort i olika situationer, säger Iva-Katharina Kummer.

Hur har inspelningen påverkat er? Har ni fått stänga kyrkan?
– Det är en liten landsortskyrka med i snitt fyra begravningar på ett år. Ibland är det dop och vigslar. Vi har ungefär fem kvällsgudstjänster på ett år. Vi sa att om det blev en begravning skulle de anpassa sig efter det. Men det blev ingen begravning.

Serien kommer att visas på storbildsskärm i församlingshemmet samtliga onsdagskvällar då den sänds.

– Det har varit stort intresse. Många har hört av sig, säger Iva-Katharina Kummer.

Syns du själv på bild?
– Nej, det ville jag inte. Men mina kollegor och många av församlingsmedlemmarna är statister. Det är en stor snackis här i Vellinge.

Hur tror du att serien kan påverka bilden av Svenska kyrkan?
– Jag blev glad när jag hörde att de skulle göra en komediserie. Att det finns ett intresse visar att man tycker att kyrkan är en viktig del i dagens samhälle. Vi hoppas att det blir ett samtal om kyrkan. Alla ser byggnaden men man kanske inte tänker på att man kan gå in. Vi hoppas att serien mynnar ut i att fler vill gå på gudstjänst i Arrie kyrka eller någon av våra andra kyrkor.

Kommentera: