Konfirmander med spring

Nyhet Publicerad Ändrad

Jesus, Jesus, Jesus!! skriker en konfirmandtjej på gräsplanen mitt i den blekingska naturen.

[2013-08-22]

Hon och hennes 41 konfirmandkompisar övar på kvällens lajv om Jesu liv som ska äga rum i kohagen när solen går ner. De har läst på under förmiddagen och ska spela nyckelscener ur evangeliet. Lajvet är en del av undervisningen på konfirmationslägret i Olsäng.

Agneta och Jakob leder konfirmandlägret i Olsäng 2013
Prästen Agneta Carlberg och församlingspedagogen Jacob Eriksson är ledare för det populära lägret. Foto: Andrea Kollmann

Vi befinner oss i östligaste Blekinge, ett stenkast från Kristianopel och Brömsebro. Olsängs konfirmandläger har sportprofil. Som namnet visar är det ett aktivt läger. Soliga dagar cyklar de ner till stranden för bad och på eftermiddagen är det spel, lekar och tävlingar som gäller. Varje morgon är det obligatorisk jogging innan frukost. De är indelade i ”familjer” som blandar ungdomar och de snäppet äldre konfirmandledarna. Familjerna bildar en trygg enhet och är också lagen de tävlar i och gruppen de arbetar med, till exempel med disk och städning.

Konfirmandlägret i Olsäng har funnits sedan 1978, sportinriktningen har kommit till på senare år.

Varför profilläger?

– Profilläger är ett komplement till vanlig konfirmandundervisning. I det här fallet passar det dem som har ett specialintresse som sport. Idrottar man flera gånger i veckan och har tävlingar på helgerna har man inte tid med den vanliga konfirmandundervisningen, säger Jacob Eriksson, församlingspedagog i Nöbbelövs församling som anordnar lägret.

Konfirmanderna har i många fall sökt sig hit på rekommendation.
– Jag är inte säker på att jag hade gått på vanlig konfirmandundervisning, men jag hörde från flera att detta var det bästa de hade gjort, att man blir en helt ny människa och mår bra, säger vännerna Linnea Strömberg och Malla Silfverstolpe.

och Malla Silfverstolpe på Olsängs konfirmandläger 2013
Linnea Strömberg och Malla Silfverstolpe har blivit goda vänner på lägret. Foto: Andrea Kollmann

– Jag var lite skeptisk till lägret innan, att det skulle vara så länge, men så känner jag inte längre. Det kändes först lite jobbigt när vi måste lämna våra mobiler hemma. Fast egentligen tycker jag det är ganska skönt, säger Linnea och Malla.

Lägret är populärt och lockar dubbelt så många sökande än vad det finns platser. Det görs ingen särskild marknadsföring för profilundervisningen. I Lund går alla församlingarna samman och gör en gemensam broschyr som skickas ut till ungdomar och deras föräldrar i konfirmandåldern. Resten sker mun-mot-mun.

Konfirmandläger Olsäng 2013
Foto: Andrea Kollmann

– Det är bästa marknadsföringen, att man talar gott om oss. Så det gäller att förvalta populariteten, säger Jacob Eriksson.

Andrea Kollmann