Foto: Andrea Kollmann

Framtiden på läktaren

På förmiddagarna har de lektioner i orgel, piano och sång på Musikhögskolan i Malmö. Eftermiddagarna tillbringar de fyra eleverna runt Malmö-Lund för att pröva olika sorters orglar. Vi har besökt Lunds stift orgelskola.

2013-08-15

De fyra eleverna på årets orgelskola är överens. Orgeln är ett instrument som inget annat. Häftig, mäktig, dessutom en fantastisk maskin och ett konstverk med sin pampiga fasad – allt i ett.

Ett par av eleverna har redan prövat på orgel och har siktet inställt på en framtid som kyrkomusiker. För Karin Gustafsson från Röke är orgeln en ny bekantskap.

– Jag läste i tidningen att man kunde ta orgellektioner. Det verkade spännande så jag tog kontakt med kantorn. Hon hade inte möjlighet att ta elever, men tipsade då om den här kursen. Så här långt är det ungefär som jag har tänkt, det är roligt och mäktigt. Jag vet inte om jag ska bli kyrkomusiker, men vi får se, säger Karin Gustafsson.

Tillsammans med Jennifer Olsson, Teodor Ahlinder och Lovisa Andersson utgör hon en unik skara av orgelintresserade ungdomar. Kyrkomusikerna blir allt färre, för få söker till utbildningarna och orgelskolan är ett sätt att få upp ögonen för yrket.

På förmiddagarna har de lektioner i orgel, piano och sång på Musikhögskolan i Malmö. Eftermiddagarna tillbringar de fyra eleverna runt Malmö-Lund för att pröva olika sorters orglar. Idag är de i Petrikyrkan i Malmö och orgelläraren Robert Bennesh brassar på med alla pipor för att visa olika sätt att inleda en psalm.

– Tempo, karaktär, tonart och en känsla för melodin, det är vad inledningen handlar om. Församlingen måste få en känsla för vilken psalm som ska spelas innan de börjar sjunga, säger Robert Bennesh.

Han är en ung organist med tjänst i Slottsstadens församling i Malmö, för närvarande tjänstledig för att studera orgel vid Yale i USA på ett tvåårsstipendium.

Artonåriga Jennifer Olsson från Höganäs har tagit lektioner i flera år och tränar ett par gånger i veckan. För henne är valet givet.

– Min dröm är att bli organist. Det här är ett instrument som inte är som andra. Jag gick kursen förra året också. Nu ska jag först avsluta gymnasiet, men sedan söker jag in till kyrkomusikerutbildningen.

Andrea Kollmann

Goda framtidsutsikter

– Det utbildas för få kyrkomusiker för att täcka det framtida behovet. Antalet sökande till utbildningarna runtom i landet har sjunkit våldsamt mycket, säger musikkonsulent Staffan Plantin på Lunds stiftskansli.

Vad görs för att få fler kyrkomusiker?

– Från nationell nivå uppmuntrar man stiften att engagera sig i rekryteringsfrågan. Lunds stift har inrättat särskilda kontraktskonsulenter för musik i rekryterande syfte. De har nyligen samlat in uppgifter som vi ska sammanställa om läget i sina respektive kontrakt: vem undervisar och var? Om man inte undervisar: varför?

– Rekrytering av orgelintresserade elever sker framförallt på församlingsnivå. Tidigare ingick undervisning i kyrkomusikertjänsten, något som idag inte är obligatoriskt. Tyvärr är det så att många församlingar, av besparingsskäl, plockat bort undervisningen från kyrkomusikertjänsterna. Det är förstås ett problem.

Vilka framtidsutsikter har en kyrkomusiker?
– De får anses vara goda, för oavsett medlemstapp och besparingar är musiken en oumbärlig del av kyrkan. Tänk dig en gudstjänst utan musik, säger Staffan Plantin.

fakta orgelskolan

Lunds stifts orgelskola arrangeras årligen och är ett samarbete med Musikhögskolan i Malmö.

För att bli kyrkomusiker kan du antingen ta en kantorsexamen vid folkhögskola eller högskola eller gå kyrkomusikerutbildningen, en kandidatexamen på högskolenivå. Har du frågor, hör av dig till musikkonsulent Staffan Plantin på Lunds stiftskansli.

Staffan Plantin

Lunds stift