Other languages with Google Translate

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon:+46(46)155500 E-post till Lunds stift

Spelet om drömmarna

Den ena är en drömmare, den andra inbiten realist. Två olika personligheter spelar huvudrollen i årets domkyrkospel som handlar om att mötas. Spelet utgår från drömmarnas kraft och så finner vi en hel del sjuor på scen.

2013-08-01

– Det finns ett språk i drömmar, icke-censurerande, som kan få oss att öppna upp nya sidor hos oss själva. På så sätt kan vi våga mötas på nytt, säger Lotten Roos som är regissör till årets domkyrkospel.

Spelet handlar om olikheter och drömmarnas kraft och utgår ifrån Bibelberättelsen om Josef och hans bröder. De flesta känner nog till historien om Josef och hans drömmar som retar gallfeber på de svartsjuka bröderna som till slut slänger ner honom i en brunn. Historien berättas som en parallellhistoria mellan Josef och två nutida systrar, Ingela och Iris. Ena systern är drömmare, den andra realist och de har svårt att förenas i sina olikheter.

– Olikheter mellan människor kan göra så att vi förskjuter varandra och tappar kontakt. Vi vill tala om hur nära vi kan vara nära varandra fastän vi är olika. Hur en relation och kärlek kan växa genom att vi väljer att se våra medmänniskor trots olikheter. Drömmar kan hjälpa med det eftersom det finns så mycket livskraft i dem, både i dag- och nattdrömmar, säger Lotten Roos.

Siffran sju går igen genom hela föreställningen.

– Ja, det råkade bara bli så. För det första finns det ju en massa sjuor i Josefs berättelse, sju bröder, sju magra och feta kor, och så vidare. Vi är dessutom sju personer i ensemblen och har använt oss av det, ibland med alla sju på scen eller i fyra+tre-konstellationer.

Tal, sång och musik är integrerat och har arbetats fram parallellt. Allt hänger samman – musikerna deltar i föreställningen och skådespelarna sjunger. Jens Ulvsand och Inge Petersson-Lindbäck har, liksom förra året, skrivit musiken. Manusförfattare Stina Sturesson-Svansjö har skrivit den dramatiska texten.

– Publiken kommer att känna igen sig, det är en rolig föreställning med mycket mänsklig humor. Glädje och sorg hänger ihop och vi använder lätthet som ett sätt att nå djupare, säger Lotten Roos.

andrea.kollmann@svenskakyrkan.se

Årets domkyrkospel heter "Jag har ett uppdrag till dig – Drömmar som livskraft"

Regi: Lotten Roos.

Liturg: Josefin Gustafsson Andersson.

Musik: Inge Petersson-Lindbäck och Jens Ulvsand.

Manus: Stina Sturesson-Svansjö.

Premiär 4 augusti kl 19.00 i Lunds domkyrka.

Övriga speldagar: 6,7,8,11,13,14,15/8 & 13, 16, 17/9.