2013-07-01
Fotbollsspelaren Marta från Brasilien, som numera spelar i Sverige, var utgångspunkt för ett av dagens samtal.
- I Brasilien får alla barn gå i skola om föräldrarna har råd att betala för böcker och annat material, men det hade inte Martas mamma. Så Marta satt hemma med sin farmor om dagarna och tittade på TV istället. Inte så bra, eller hur? Vad Marta däremot också gjorde var att spela fotboll med killarna på gatan. Det var inte helt okej med en tjej som spelade fotboll, men hon gjorde det ändå, berättade Eva Götharson, pedagog från Amiralitetsförsamlingen, för de fascinerade lägerdeltagarna.
Därefter lade Eva ut en filt på marken.
- Nu ska vi se om ni får plats hela laget på filten, uppmanade hon.
Filten var liten och barnen många, här vad det samarbete som gällde. Barnen förstod snabbt att de måste hjälpas åt och bära varandra på ryggen för att lyckas. Stort jubel utbröt när det faktiskt fungerade.
- Hur samarbetar man när man spelar fotboll? Finns det fler tillfällen då man behöver samarbeta, undrade Andreas Brorsson, präst i Lyckå församling.
Lägerdeltagarna menade att samarbete är viktigt när man spelar fotboll eftersom man måste passa bollen till varandra och vara en bra lagkompis. Även hemma är det bra att samarbeta och hjälpa föräldrarna med en del saker, till exempel att städa sitt rum, tyckte de.
Stunden avslutades med fotboll på ett orättvist sätt där det ena laget spelade som vanligt medan spelarna i det andra laget blev ihopbundna två och två – inte lika lätt att göra mål då, visade det sig.
- För det är ju så att många saker i världen är väldigt orättvisa. Alla barn får inte lika stora glassar varje gång. En del barn får aldrig någon glass, någonsin, förklarade Johanna Fagerberg, pedagog i Karlskrona stadsförsamling.
Sedan sex år tillbaka har Svenska kyrkan ett avtal med Svenska fotbollförbundet där församlingar runt om i landet erbjuder fotbollsskolorna ett besök där man diskuterar värderingar med barnen och gör olika övningar. I Karlskrona träffade representanter från Amiralitetsförsamlingen, Stadsförsamlingen och Lyckå församling 160 barn under två intensiva dagar.
- Jag tycker det är jättebra. Barnen tycker avbrottet är väldigt roligt och det är viktigt att tidigt upplysa om de här sakerna, till exempel orättvisor i världen. Jag tror att många inte är helt medvetna om det. Och förhoppningsvis tar de värderingarna med sig till dess det är dags för dem att fatta egna beslut i livet, sa Peter Torstensson, lagledare i FK Karlskrona.
Filippa Jensen, 11 år, tyckte samarbetsövningarna var roligast.
- Det är viktigt att kunna samarbeta. Annars kan man inte vara i ett fotbollslag för där måste man samarbeta hela tiden, menade hon.
Johanna Fagerberg var nöjd efter dagarna på Lyckåvallen.
- Det här känns väldigt positivt. Det är en chans för oss att få komma ut och prata om viktiga saker som Svenska kyrkan står för. Och barnen är verkligen intresserade, de har många tankar och åsikter. I och med övningarna, till exempel fotboll på ett orättvist sätt, tror jag de kommer ihåg det vi pratade om på ett annat sätt.