Klövedals kyrka
Foto: Stefan Lindberg /Ikon

Klövedals kyrka och församlingshem

På nordvästra Tjörn hittar du Klövedals kyrka. Läs om kyrkans historia och dess församlingshem.

Hitta hit

Adress: Kyrkofjäll 224, 472 93 Klövedal.

Res med kollektivtrafik: Fyll i adressen och sök din resa i Västtrafiks app To Go eller på Västtrafiks hemsida

Res med bil: Parkeringsplatser finns utanför kyrkan och församlingshemmet.

Max antal i kyrkan: 250 personer (inklusive läktaren med max 30 personer).

Om Klövedals kyrka

Klövedals kyrka invigdes den 27 augusti 1848. Den ligger på samma plats som den tidigare medeltidskyrkan, vilken var lite mindre än nu­varande kyrka. Redan 1827 hade biskop Carl Fredrik af Wingård påta­lat allvarliga brister hos Klövedals kyrka och att han ville utvidga och bygga ut kyrkan. Men det slutade med att hela kyrkan revs och en ny byggdes. Den nya kyrkan såg ut som den gör idag, dock utan torn. Tornet byggdes 1934.

Predikstolen
Ursprungligen var predikstolen målad i vitt och guld och förseddes senare med en gråbrun målning. Det skedde antagligen i slutet av 1800-talet. År 1939 målades den om i sina nuvarande färger, där mörkt violettbrunt do­minerar. Trappräcket till den gamla predikstolen är från 1660-talet och hänger ovanför dörren till sakristian.

Altaret
Altaruppsatsen är från 1704 och utförd av bildhugga­ren Marcus Jäger senior. Den har målats av målarmäs­taren Erik Eriksson Grijs.

Klövedals kyrkas altare
Klövedals kyrkas altare Foto: Tina Augustsson

Orgeln
1870 installerades det första orgelverket. 64 år senare byggdes orgeln om av orgelbyggaren Olof Hammar­berg. Den nuvarande 13-stämmiga orgeln är också byggd av Hammarberg och invigdes 1986. I den nya orgeln finns pipor från den gamla orgeln.

Dopfunten
Den gamla kyrkan hade en dopfunt i grön täljsten,vilken med stor sannorlikhet är från 1100-talet. Den såldes på auktion och användes som matho år grisarna på gården Ellingseröd. Sedan kom den till Bildtska hembygdsmuséet Torebo på Orust. Det finns en dopfunt i sten i kyrkans sakristia, men den dopfunten som används idag är av trä och gjord av Christer Mattiasson på Härön år 1999. Anna Ernholm har ritat den. Dopfunten är formad som en båt, och är en symbol för Kristi kyrka.

Läktarbarriärens målningar
Läktarbarriärens målningar föreställer Jesus och de tolv apost­larna. Tavlorna målades av stockholmaren Lars Holm 1741.

Kyrkklockorna
Klövedals kyrka har två kyrkklockor. Lillklockan är gjuten 1799 och den stora 1765. Den sistnämnda blev omgjuten 1947.

Klockstapeln
Klockstapeln, kallas också ”Klockhuset”, står sydväst om kyrkan och byggdes 1810.

Dopkällan
Öster om klockstapeln, längst ute på bergets kant med utsikt över Valsängsdalen, ligger dopkällan. Det är en vattenfylld trekantig håla i berget Det sägs att de första kristna i socknen döptes där.

Votivskepp
Fyrmastad bark med namnet Rex av Haugesund. Köptes in 1951 med donerade pengar från Beta Pettersdotter samt Elias och Johanna Helgesson, Klövedal. Fanns skepp redan tidigare men detta såldes och försvann. Fakta från boken Kyrkskeppen vid Västerhavet av Håkan Tollesson.

 

Ett vitt hus med stora gulmålade fönster omgiven av grönska
Foto: Minna Karlsson

Klövedals församlingshem

Klövedals församlingshem ligger alldeles bredvid kyrkan. Här finns verksamhet för barn och unga, temakvällar, körövningar med mera. 

Max antal besökare

  • Maxantal besökare i byggnaden: 115.

  • Sittplatser: 90.

Hyr församlingshemmet

Du kan hyra församlingshemmet för kalas och firande, begravningskaffe och möten. Kontakta pastorsexpeditionen för mer information.

Kontakt

Välkommen att höra av dig till Svenska kyrkan Tjörn. Här hittar du kontaktuppgifter till medarbetare och information om bokning.