En bebis i dopklänning. Någon håller i barnets hand.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Dopet är ett tillfälle för glädje och fest för att välkomna ditt barn till livet. Då lyfts barnets hela liv fram, både det vi känner till och det vi inte kan veta något om. Guds löfte uttalas i dopet, om att Gud finns för barnet, alla dagar, vad som än händer. 

Alla är välkomna att döpas 

Alla är välkomna att döpas. Vid ett barndop hänger ingenting på vem du är som förälder, eller hur din tro ser ut, utan det är ditt barn som står i centrum. Du kan också döpa ditt barn även om du själv inte är medlem i Svenska kyrkan. 

Det enda krav som ställs är att båda vårdnadshavarna – om det finns två – ger sitt medgivande till att barnet döps. Och vid dopet uttrycker du som vårdnadshavare en vilja att barnet döps. 

Välj kyrka eller plats 

Ditt barn kan döpas i kyrkan, hemma eller på en älskad plats någonstans. Det kan vara i församlingen där ni bor, eller i en annan församling. Kontakta församlingen för att boka dopet och berätta om dina önskemål. 

Träffa prästen för ett dopsamtal

Jag är världens ljus. Den som tror på mig skall leva om han än dör.

JOH 8:12

När dopet är bokat träffas föräldrar och präst för ett enkelt dopsamtal. Då pratar ni om dopet, både om vad det innebär och om praktiska saker. Om ni inte berättade om era önskemål redan när ni bokade dopet, så prata med prästen om ditt önskemål.  

Gud lovar sin omsorg genom hela livet

Guds omsorg gäller alla människor och hela skapelsen, men  i  dopgudstjänsten blir det särskilt tydligt att löftet gäller den som döps. 

I dopet riktas nämligen löftet just till den som vi högt och tydligt nämner vid sitt namn. Löftet att Gud är med alla dagar, vad som än händer i livet.  

När den som döps tar emot dopljuset riktas Jesus ord till personen:  
Jag är världens ljus.  
Den som följer mig ska inte vandra i mörkret  
utan ha livets ljus.

Dopet blir en kraftkälla

Löftet om Guds omsorg gör dopet till en kraftkälla, för den kärlek som vi själva tog emot i dopet kan vi förmedla vidare. Vi kan bära hopp till de modfällda och göra oss modiga för våra medmänniskors skull. 

Den som döps blir medlem

Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem i just Svenska kyrkan och får ta emot nattvarden. 

Dopet är en helig handling  

Dopet är ett sakrament. Det betyder ”helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor. 

Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.  

Älvsby församling erbjuder doptider i Älvsby och Vidsels kyrka, och även i Storforsens kapell. 

Kontakta Församlingsexpeditionen för bokning 0929-149 00. 

DOP

Av tradition döps de flesta spädbarn i vit dopklänning, men du väljer själv om det passar er, eller om barnet ska ha vanliga kläder. Många dopbarn är ju heller inte spädbarn. 

Du kan främja både klimatet och ekonomin genom att låna en dopklänning. Du kan meddela att ni önskar låna dopklänning i samband med bokning av dop, men det går också bra att meddela det till prästen i samband med dopsamtalet.

Den vita dräkten är en symbol 

I den kristna traditionen har de som döpts varit klädda i vit dräkt. Att alla var lika klädda symboliserade att alla som döps är jämlika. Den vita färgen var dessutom en symbol för att den döps blir ren från sina synder i dopet. 

Vid barndop är barnets dopklänning stor – lång och vid. Det är en symbol för att barnet kan växa i sin tro.

Kalas eller inte – du väljer 

En del familjer väljer att samla familj, släkt och vänner till ett kalas efter dopet i kyrkan. Andra väljer att inte göra det. Kanske är relationerna inte så enkla, eller så har man inte råd eller lust. Oavsett om du väljer att ha kalas eller inte, så är ett dop alltid ett dop. 

Kalaset kan hållas i församlingshemmet 

Om du vill ha ett kalas och behöver en lokal att vara i, kan du kostnadsfritt låna Älvsby församlingsgård, samlingssalen i Vidsels kyrka eller Johannesgården. Fråga om lokalen är ledig i samband med att du bokar dopet.

Dopet är alltid en del i en gudstjänst, oavsett om det sker som en del av en högmässa i en fullsatt kyrka klockan 11 på söndagen, eller vid ett annat tillfälle, med inbjudna personer på en plats som du är med och väljer. Att det är en gudstjänst innebär att den följer en särskild ordning, med bland annat bibelläsning. 

Men ordningen kan kombineras med personliga önskemål. Under dopsamtalet kan du till exempel föreslå psalmer, annan musik och dikter eller andra texter för prästen, som du önskar ha med.

Dopgudstjänsten innehåller två - tre psalmer. Tjänstgörande kyrkomusiker ackompanjerar psalmsången, samt eventuell solosång. 

Vid eventuell solistmedverkan:  

Ta kontakt med tjänstgörande kyrkomusiker senast en vecka före dopgudstjänsten. 

Solisten ansvarar för att förse kyrkomusikern med noter i rätt tonart, antingen form av melodi på noter och ackordanalys eller noter i traditionell notskrift. 
Det räcker inte med spotify- eller youtubelänkar eller text med ackordanalys. 
Repetition sker en timma innan dopgudstjänsten.  

Äldre barn, tonåringar och vuxna kan också döpas 

Dopbarnet behöver inte vara bebis. Ibland räcker inte tiden till när barnen är små. Då är det bra att veta att ett dop är lika fint om barnet har hunnit bli äldre. Alla kan döpas, oavsett ålder. Och syskon kan döpas i samma gudstjänst. 

Men inte bara barn kan döpas. Även tonåringar döps, ofta vid konfirmanddop. Och vuxna är välkomna att döpas. 

Expeditionens öppentider

Öppet helgfri vardag

Måndag      10.00-12.00

Tisdag        13.00-15.00

Onsdag       Stängt

Torsdag      10.00-12.00 

Fredag        Endast telefontid mellan kl. 10-12

Utöver öppettiderna svarar vi  i mån av tid.

Vad händer efter vi bokat tid?

Ungefär 1-2 veckor före dopet, blir ni kontaktade av prästen för ett dopsamtal. Där finns utrymme både för praktiska frågor och samtal om dopets innebörd.

I regel innehåller dopet två-tre doppsalmer. Prästen eller kyrkomusikern kan tipsa om psalmer och annan musik, kanske har du någon som kan sjunga vid dopet?

Vid eventuell solistmedverkan är det viktigt att ta kontakt med tjänstgörande kyrkomusiker senast en vecka före dopgudstjänsten. 

Solisten ansvarar för att förse kyrkomusikern med noter i rätt tonart, antingen form av melodi på noter och ackordanalys eller noter i traditionell notskrift. 
Det räcker inte med spotify- eller youtubelänkar eller text med ackordanalys. 
Repetition sker en timma innan dopgudstjänsten.  

Här nedan hittar du spellistor med populära psalmer.

 

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.