VVV - Vuxet Växande

Vuxet Växande i Vällingby församling

Vuxet växande är ett forum för andlig vägledning och det som berör frågor om livets både innersta och yttersta mening. Vi vill vara en källa där vi kan mötas i angelägna samtal kring tro och livsfrågor. Vi vill också vara en plats där kreativitet får plats och väcks. Vi möts utifrån olika livserfarenheter och varierande erfarenheter av tro och andligt sökande.

Vuxet växande skapar utrymme för eftertanke, stillhet och andlig näring. Välkommen att delta!

Vad menas med andlighet i kyrkan?
I vår verksamhet  finns den Andliga vägledningen med på olika sätt. Andlighet kan uppfattas som ett luddigt begrepp, och vi vill precisera mer vad kristen andlighet innebär.

I 1917 års översättning av Gamla testamentet stod det, ”Guds Ande svävade över vattnet. Och Gud sade: ”Varde ljus”; och det vart ljus” Guds Ande är kraftfull, en nyskapande vind av kraft som sveper över världen och som vi kan uppfyllas av. I Guds Ande kan det omöjliga bli möjligt och vi kan få kraft att ta de steg vi inte tror vi klarar av.

Kyrkans andlighet är en Jesus-centrerad andlighet. Kristen andlighet handlar om att öppna sig för en relation med Gud, snarare än att lyfta fram ”andliga kvaliteter” hos oss själva.

Gud har skapat världen, i och med det är skapelsen inte någon motståndare till Gud. Gud föddes som människa i Jesus, i och med detta delar Gud våra villkor. Jesus visar att Gud kommer till oss, vi skall inte behöva resa oss till Gud, andlighet är inte en förandligad finare tillvaro. I och med Jesus är det mänskliga livet, glädje, sorg, smärtor, död något som Gud själv erfarit. 

Det materiella är till hjälp, men när omsorgen om det materiella tar över blir det till ett hinder, det skapade är gott om det inte missbrukas. Guds skapelse och våra kroppar är inte motståndare till Gud, vi är Guds avbilder både kropp, ande och själ. Gud finns med i våra liv, i vår vardag, i möten med människor, skapelse, där vi minst anar det liksom där vi förväntas ana det, som i Gudstjänster och i bön.

Jesus gav oss också hjälparen, den Heliga Anden och lovade ”där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem.” Matt 18:20. Anden leder oss i våra möten och då vi läser bibeltexter. Anden kan vara medskapande och inspirera till kreativitet och nya tankar och nyväckt tro. 

Tilliten till att Gud skapade världen, att Jesus levde och dog för oss och att vi har den Heliga Anden är stort. Detta gör att vi kan lita på att Gud finns för oss, vägleder oss och gör att vi kan rikta oss till Jesus i bön.

I kristen tro behövs ingen förmedlare likt en guru eller extra andligt upplyst person. Präster har i uppgift att förvalta sakrament och förkunna ordet, förmedla evangelium utöva själavård och förmedla Guds förlåtelse. Luther använde liknelsen att en präst är som en barnmorska som hjälper Jesus att födas in i världen. Uppgiften för oss som tjänar Kyrkan, präster likväl som diakoner och alla andra, är att hjälpa till att föda tron på Jesus in i världen.

Alla kan ha en direkt kontakt med Gud genom Jesus och Helig Ande. Andlighet handlar om att upprätthålla, förvalta och upptäcka denna relation. I våra grupper vill vi ha en öppenhet för de som söker denna väg. 

Vi har alla våra erfarenheter och när någon söker sig till kyrkan så är den kanske sökande och vacklande i sin tro. Det viktigaste är inte nivån av tro eller om någon kan bibelverser, tro är ingen tävlan. Men det är viktigt att påpeka att kristen tro är en väg bland flera. Det finns vägar som skiljer sig från den kristna. Vi vill vara öppna för mycket men inte för allt. Vi är inte öppna för den typen av tankegods som går stick i stäv med Kristen tro och som gör Kristus gärning om intet. 

Ett exempel är att det finns andlighet som utgår från att det andliga/gudomliga står i ett motsatsförhållande till det skapande. Skapelsen betraktas i det fallet inte som en god gudomlig kraft utan som en förrädisk skapelse som man skall höja sig över i sin livsföring. I den typen av andlighet innebär det andliga ett frigörande från det skapade och det kroppsliga. Där riskeras människor bli uppdelade i andliga eller oupplysta. I kristen tro gör vi inte den skillnaden, vi har olika förmågor men vi är alla Guds avbild, jämlika och andliga på vårt eget sätt. 

I våra grupper är det högt i tak men vi vandrar på en väg med Jesus och upptäcker mer av Guds mysterium tillsammans. Den Kristna vägen innebär att det är viktigt att söka stödet och vägledning genom Gud och lita på att det räcker. Gud bär oss, låt oss lita på det.

Jesper Österberg, präst

Vårens program

Upptakt den 23 januari
Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges Kristna råd föreläser över temat ”Enhet i en värld av stora skillnader”. Enhet är något vi längtar efter, kanske mer än någonsin. Sofia Camnerin har lång praktisk erfarenhet av att arbeta med att skapa enhet utifrån olikheter. Hon har även skrivit om detta, bland annat i boken ”att stå ut med de andra”. Här tar hon sin utgångspunkt både ur det privata och det allmänna perspektivet. Hur kan man finna enhet även om man inte håller med varandra i mycket? Hur man finna enhet och samtidigt vara tydlig med vad som är viktigt för min egen tro och liv? Dessa viktiga frågor kommer Sofia utgå ifrån i sin föreläsning som inleder vårens termin i Vuxet Växande.

Kvällen inleds med mässa klockan 18.30. Föreläsning kl. 19 i S:t Tomas vardagsrum. Vi inleder med fika som vi bjuder på. Fri entré! Men man får gärna ge en gåva till församlingens diakoni. Välkomna!

Stilla mässa i taizéanda kl. 18.30
Stilla mässa inleder våra tisdags-kvällar kl 18.30. Första mässan 16/1. Välkommen att fira en stilla mässa i din vardag.

Meditation
Efter stilla mässa följer meditation enligt zazen. Meditation är en övning i uppmärksamhet, att följa sin andning, släppa tankar och fokusera sinnet. Meditationen är också en bön där vi öppnar oss för Guds närvaro. Ingen föranmälan krävs men anmäl dig gärna för att få del av information. Välkommen att delta! Tisdagar kl. 19-20 med start den 30 januari. Ledare: Britt-Marie Källman.

Veta
För dig som vill utforska bibeln. I denna samtalsgrupp öppnar vi oss för berättelserna och hur de kan tala till oss där vi befinner oss i våra liv.

Vi använder flera sinnen och både känsla och tanke finns med. Vi inleder med en teologisk bakgrund för att lättare förstå texterna i sitt historiska och teologiska sammanhang. Vi litar även på vår egen förmåga att ta emot budskapet och tolka texterna in i våra liv och vår tid.

Vi använder oss av en metod som heter ”Lectio Divina”. Vi läser texterna flera gånger och ställer flera olika frågor hur texten talar till oss. Detta gör att vi kommer djupare under ytan från det första mötet med texten. Det behövs inga särskilda teologiska kunskaper för att delta, men det hindrar inte heller om man har teologisk kunskap med sig i bagaget. Ledare: Jesper Österberg, präst och Fredrik Gyllenhög, diakon. Vi träffas kl. 19 till 20.30 varannan tisdag. Vårens träffar: 30/1,13/2, 12/3, 26/3, 9/4, 23/4. Sista anmälningsdag: 25/1.

Ikonmålning kvällskurs
För dig som är intresserad av andlig fördjupning i kombination med att du gärna utrycker dig i bild så erbjuder vi kvällskurs i ikonmåleri. Att måla ikoner är ett fascinerande möte med en symbolisk bildvärld och med en ursprunglig måleriteknik. Vi målar i en skola som följer en ryskortodox metod av måleri. Under våren kommer vi att måla klart en ikon.

Kostnad. 400kr/termin för material, färger och platta ingår. Max antal: 8 personer. Ledare: Magdalena Ljunggren, präst och ikonmålare. Vi träffas kl.19 till 20.45 varannan tisdag.Vårens träffar: 30/1,13/2, 12/3, 26/3, 9/4, 23/4. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag 25/1.

Andlig vägledning
I denna samtalsgrupp delar vi livets utmaningar men vi får framförallt vägledning och stöd att finna en andlighet och ett böneliv i vardagen.

Genom andlig vägledning får vi hjälp att bli lyhörda och medvetna om hur Gud är närvarande i våra liv. Vi följer till största delen traditionen från Ignatiansk vägledning och får ta del Igantius andliga övningar.

Ledare: Jesper Österberg, präst och Fredrik Gyllenhög, diakon. 6/2, 20/2, 5/3 19/3, 16/4. Sista anmälningsdag 31/1.

Livssamtal
Välkommen till en samtalsgrupp utifrån grundläggande livsteman. I samtalet delar vi erfarenheter, får syn på oss själva och speglar våra egna erfarenheter i andras liv. Samtalet sker inom själavårdens ramar.

Varje träff utgår från en rubrik och tema för samtalet. Vårens tema ”enhet” har vi med oss som en extra nyckel. Ledare: Anders Kahnlund, diakon och Marie Schyborger, socionom/familjeterapeut. 6/2, 20/2, 5/3, 19/3, 16/4. Sista anmälningsdag 31/1.

Stilla fredag 23/2 16-19
Stilla fredag är en avslutning på veckan i retreatens tecken. Meditation, bön, enkelhet, måltidsgemenskap och tyst gemenskap. Vi mediterar, firar mässa och äter en enkel måltid bestående av soppa med bröd. Vi avslutar med meditation som hänger samman med en mässa. Kostnad: 50 kr. Ledare: Fredrik Gyllenhög, diakon, Jesper Österberg, präst, samt Anders Kahnlund, diakon. Intresseanmälan: senast 13/2. OBS! Vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat.


Vila-lördag 24/2 kl. 9.30 -17
Vila-lördag är en endagarsretreat. Vi får koppla bort kommunikation och informationsintryck för att göra plats för annat. Vi unnar oss att vara som den vi är, skapade och älskade av Gud. Vi får vara denna dag i stillhet, bön, enkelhet och en tyst gemenskap. Vi inleder med frukost följt av lunch och fika. Max antal: 18 deltagare. Kostnad: 150 kr. Ledare: Fredrik Gyllenhög, diakon, Jesper Österberg präst, samt Anders Kahnlund diakon. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag: 13/2. OBS! Vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat.

Vara-helg kreativa utryck utifrån andlig vägledning 27- 28/4.
Med metoder från andlig vägledning möter vi bibeltexter och finner våra uttryck. Vi kan rita, måla, skriva eller på annat sätt gestalta de tilltal vi får. Teologi är mer än ord även om orden är viktiga. Guds ord behöver också få leva och bli till en verklighet mer än tankar. Kreativitet är att uppleva med kroppen, händernas förmåga att forma leran eller hålla i en pensel. Att få färg på fingrarna att bli lite smutsig under naglarna att få använda kroppen för vad den är skapad till. När våra tankar inte bara är i huvudet utan får form på något sätt då kan vi känna en tillfredställelse, så blir vår tro gestaltad och fysisk. Du kan välja att vara med endast på lördagen eller båda dagarna. På söndagen arbetar vi med att samla ihop och färdigställa det vi skapat till en utställning i kyrkan. Lördagen är en heldag med skapande kl. 9.30-16. Kostnad: 150 kr för frukost, lunch, eftermiddagsfika. På söndagen skapar vi vår utställning. Klockan 12.30-16. Kostnad: 70 kr för lunch och eftermiddagsfika. Ledare: Jesper Österberg, präst, Magdalena Ljunggren, präst, samt Fredrik Gyllenhög, diakon. Sista anmälningsdag: 12/4.

Ikonmåleri 9-11/5 kl. 10-16
Ikonmåleri är en kurs där vi lär oss måla efter de ursprungliga metoderna med äggoljetempera på kritgrund. Ikonmåleri är ett fascinerande möte med ikonens symboliska bildvärld och med en ursprunglig måleriteknik. Ikonens utseende och färger är givna enligt förlagor och tradition från de ortodoxa och österländska kyrkorna. Vi målar i S:t Tomas vardagsrum som blir en kreativ och samtidigt fridfull miljö där brasan brinner under dagen. Vårens kurs är en fortsättning för dem som redan målat ikoner men även nya ikonmålare är välkomna i mån av plats. Notera att denna kurs sträcker sig över tre dagar. Max antal deltagare: 10. Kostnad: 800 kr som inkluderar material och förtäring. Ledare: Magdalena Ljunggren, präst och ikonmålare, Jesper Österberg, präst. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag: 2/5.

OBS! Vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat.

Vandra lördag 25/5
Vandringen blir ett möte med Gud oss själva vår natur och med varandra. Pilgrimsvandring är bön och gudstjänst i rörelse. Vi går en pilgrimsvandring på någon av Mälaröarna.  Vandringens exakta sträckning och mer detaljerad information kommer till de som anmäler sig. Vandringens längd är ca. 10 km. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag samma dag men det är bra att du anmäler dig så att du kan få information.

Retreat Marielund Ekerö 31/5-2/6
Välkommen till en retreat i försommartid. Retreat är en tid för att lyssna in sig själv och Guds tilltal i våra liv. Vi behöver stanna upp emellanåt uppleva gåvan och glädjen att få finnas till, att få höra ord som bekräftar vårt värde som Guds avbild. Retreat handlar om att sätta ljus på det vi sätter störst värde på, att leva i bön, öppna oss för kreativitet, att bara vara, att få vara trött och vila, sträcka på oss, andas in liv och andas ut stress.

Retreat är som ordet antyder att dra sig tillbaka, det innebär att vi är i total tystnad och att vi kopplar bort vår vardag med allt vad det innebär. Hela vår person får finnas med; kropp, förnuft, själ och ande. Under retreaten varvas andakter, andliga övningar, mässor, avslappningsövningar och meditation. Retreaten är helt i tystnad och är en tid för att lyssna in sig själv och Guds tilltal i våra liv. Retreat är både enkelhet men även lyxen att bara få vara. Få mat serverad, ta tillvara möjligheten att låta maten smaka.Vi kommer att vara på Marielund som är en retreatplats som ligger fint vid vatten i fridfull natur.
Marielund är till stor del nyrenoverat och där finns en god vana att ta emot grupper för retreat. Det finns även möjlighet att uttrycka sig i ord och bild. Material för detta kommer att finnas på plats.

Vi bor i egna rum och mat serveras regelbundet. Mer information och hur man tar sig dit kommer till er som anmält er. Retreaten inleds fredag kl. 18 med middag. Retreaten slutar på söndag kl. 14.30. Kostnad: 1 300 kr och då ingår måltider, frukost, lunch, middag och fika.

Anmälan öppnar under upptakten. Sista anmälningsdag: 2/5. Ledare: Magdalena Ljunggren, Jesper Österberg, samt Fredrik Gyllenhög. OBS! Vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat.

Mer information och anmälan

Om du är intresserad av något av ovanstående kontakta Jesper Österberg för att få mer information. Eller besök vår hemsida, klicka på ”mötesplatser”. 
E-post: jesper.osterberg@svenskakyrkan.se
Telefon: 0765-35 85 39    
Anmälan via epost: 
vallingby.vvv@svenskakyrkan.se