Svenska kyrkans katastrofchef på plats hos syriska barn i Jordanien

Nyhet Publicerad Ändrad

Maria Lundberg, chef för Svenska kyrkans katastrofarbete, är just nu i Jordanien för att se det arbete som Svenska kyrkan driver för syriska flyktingar i lägret Za’atari. Maria Lundberg besökte lägret senast i november 2012.

– Sedan jag besökte lägret i höstas har den syriska flyktingkrisen blivit värre. Över 1,5 miljon människor har flytt till grannländerna och i Jordanien har en halv miljon människor tagit sin tillflykt, säger Maria Lundberg.

Svenska kyrkan finns i flyktinglägret Za’atari och i flera av de gränsstäder som tagit emot stora flyktingströmmar. I lägret är mer än hälften av alla flyktingar barn under 18 år. 

Maria Lundberg är i Jordanien för att följa upp insatserna och se hur man ska bemöta de stora behoven, både de materiella och de sociala.

 – Just nu är det stor brist på kläder, lakan och annat som vi kanske tar för självklart. Men det kanske viktigaste för flyktingarna handlar om att skapa en fungerande vardag och att behålla hoppet om att en dag få återvända hem, säger Maria Lundberg.

– Svenska kyrkans har en särskild kompetens att arbeta med de psykosociala aspekterna i katastrofsituationer, säger Maria Lundberg. 

– Det handlar om att göra flyktingarna delaktiga i det dagliga livet, att ge dem möjlighet att bearbeta svåra upplevelser och se till att barnen får gå i skolan, utvecklas och få stöd att bearbeta sina upplevelser till exempel genom lekar.