Viktigt vara äkta – och lite rolig därtill

Nyhet Publicerad Ändrad

Engagemang, passion, aktion. Det är några ledord för lyckad opinionsbildning. Att ha hjärtat med sig gäller också.

2013-05-23

De tre opinionsbildarna Johan Wester från Hipphipp-gänget, biskop Antje Jackelén och Thomas Frostberg, ekonomisk krönikör på Sydsvenskan diskuterade opinionsbildning på ett seminarium i Lund förra veckan.

Johan Wester, som har lång erfarenhet av kreativa processer, pratade om vikten av att göra saker utifrån känsla och passion och om att våga slänga sig ut och sätta igång, agera, om handlingen som sätter igång nya aktiviteter.

– Jag gillar att göra saker IRL, In Real Life, att vara fysisk och ta på folk, sådant går mer på djupet. Man kan säga att jag använder sociala medier, fast väldligt analogt. Och humor funkar i stort sett i alla sammanhang. Vi människor vill ju i regel ha lite kul. Jag tycker humor funkar som bäst när man med hjälp av den kan flytta blicken och se saker ur olika perspektiv, sa Johan Wester.

Johan Wester fick frågan om han trodde att humorn kunde mana på ett samhällsskeende i positiv riktning.

– Tja, inom till exempel lagstiftning kanske humor inte är så gångbart. Men politiker kan skämta, om det görs i rätt mängd, man får ju inte heller överdosera och skämta om allting. Humor i kombination med ödmjukhet, det är bra att kunna skoja om sig själv - det går hem.

Kan humor till och med användas inom kyrkan? 
– Javisst, själv försöker jag alltid få in någon humor i mina predikningar. När folk skrattar får jag respons på att det funkar. Humor är alltid verksamt, säger biskop Antje Jackelén.

Goda opinionsbildare enligt panelen
Johan: Buddha
Antje: Nina Björk och Desmond Tutu
Thomas: Barack Obama


 andrea.kollmann@svenskakyrkan.se