Cantamás
Foto: Gabriel Gumucio

Cantamás presenterar Piae Cantiones i Danmarks kyrka

Lättsam och varierad 1500-talsmusik med svensk/finsk anknytning och med både tidstrogna instrument och sång.

Gudstjänst med Cantamás

Välkommen på gudstjänst med Cantamás som presenterar Piae Cantiones -  den musikaliska bockstensmannen.

Präst: Emily Axelsson
Musiker: Åke Sällström, Cantamás

Danmarks kyrka den 26 september kl. 16.00.

Om Piae Cantiones

Dagen före Midsommarafton 1936 får 11-årige Thure Johansson upp tyg och benrester när han harvar torv med häst på Bockstens mosse i Halland. Det visar sig vara ett sensationellt arkeologiska fynd, liket av en man som sänkts i mossen någon gång i mitten av 1300-talet. Kroppen, som genomborrats av tre pålar, är illa medfaren, men kläderna är desto bättre bevarade och utgör norra Europas enda fullständigt bevarade medeltida dräkt.

Vad har detta med Piae Cantiones att göra?

Året är 1582 när en liten sångbok trycks i Greifswald. Det är den musikaliskt intresserade studenten Didrik Persson som har roat sig med att nedteckna de sånger som han och hans kamrater vid katedralskolan i Åbo sjöng under sin skoltid. Han visste att dessa sånger sjungits länge. Vissa hade naturligtvis tillkommit under åren, men många hade sjungits så långt någon kunde minnas. Själva skolan grundades redan 1276; kunde de till och med ha varit med från starten? Ett fönster bakåt till en mycket äldre tid, en tid längesedan förgången till och med på 1500-talet? Är Piae Cantiones, som i dag sjungs av körer över hela världen, en musikalisk ”bockstensman”?

Denna sångsamling från det som då var Sveriges östra rikshalva är en musikskatt med både bredd och djup. Följ med Cantamás och lär känna Piae Cantiones i dess olika delar, från de kända julsångerna till sånger om årstiderna, skolan, livet och vänskapen.