Kyrkoherden har ordet: Kärlek i fastetid

Ge tid till det allra viktigaste. Betraktelse från kyrkoherde Susanne Nordgren.

Betraktelse i fastetid

Askonsdagen inleder den stora fastan inför påsken och vi inbjuds att gå kärlekens väg tillsammans med Jesus. Han vandrar mot Jerusalem, där han av kärlek offrar sitt liv. För vår skull.

Fastetiden, de fyrtio dagarna innan påsk, är inte först och främst en tid att avstå eller försaka. Jag tänker att det först och främst är en tid då våra relationer får stå i fokus – till Gud, andra människor och till oss själva. Min ibland kan det vara lättare att fokusera om du avstår från sådant som splittrar dig och som egentligen är onödigt. Det kan vara allt möjligt. Jag tillbringar för mycket tid med mobilen, kanske du också gör det. Jag kan fastna framför TV:n, kanske du gör det inför någon serie på Netflix. I en Alfons Åberg-bok minns jag att Alfons farmor sa att det kan vara bra att ha tråkigt ibland. Hon har nog rätt. Det är nog nyttigt att avstå från att fylla på hjärnan med nya intryck hela tiden och i stället låta sina egna tankar få ta plats. Det kan kräva ett stort mått av självövervinnelse att avstå och öva sig i att ha tråkigt.

När du låter dina egna tankar ta plats kan du få syn på vad som är riktigt viktigt. De flesta landar nog i att det är i relationerna. Till Gud, till andra människor och till sig själv. Det är något att ta fasta på!

Susanne Nordgren,
kyrkoherde
14 januari 2018

Arkiv: Här hittar du tidigare betraktelser och ord från kyrkoherden