Kyrkoherden har ordet: Tid för eftertanke

Betraktelse från kyrkoherde Susanne Nordgren.

Du har en halvtimme på dig! Därefter måste du evakuera din bostad. Det svåra beskedet fick många i somras då skogsbränderna härjade som värst.
Vad skulle du ta med dig om du uppmanades lämna ditt hem med kort varsel, utan att veta om du skulle kunna återvända? Kanske skulle du ta med dig fotografier på nära och kära, någon minnessak som inte går att ersätta, en del nödvändiga klädesplagg, dina mediciner.

Det som drabbat människor i de drabbade skogsområdena i Sverige, händer för många fler på andra håll i världen. Och det viktigaste är förstås att försöka rädda livet självt.

Tid för eftertanke, det är temat för detta nummer av Kontakt.
Hösten kan vara en en sådan tid. Allt i naturen drar sig tillbaka och går till vila, för att återhämta sig till ny kraft när våren kommer. Det behöver även vi.
Människors livsvillkor ser olika ut. En del av oss går på hösten in i en tid av mycket arbete och många aktiviteter, medan andra blickar fram mot en tid då grannar, släkt och vänner inte har lika mycket tid över längre och ensamheten därför känns mer påtaglig.

Det finns något för alla i din församling! Här finns plats för vila och eftertanke i gudstjänster, samtalsgrupper, musik- och meditationskvällar, men också avkopplande aktiviteter genom våra körer, syföreningar och volontärinsatser.
Vem du än är och hur du än har det, behövs tid att hinna reflektera. Att sortera bland det som är viktigt och det man kan låta vara. Så också för oss som församling. Därför kommer under hösten vår församlingsinstruktion att skrivas om, i vilken kursen läggs ut för de närmaste fyra åren. Hör gärna av dig till mig med dina tankar kring var församlingens resurser behövs bäst.

Jag hoppas och önskar att du i höst finner din tid och din plats för efter
tanke,

Arkiv: Här hittar du tidigare betraktelser och ord från kyrkoherden

Susanne Nordgren