Torsdagskvällar i Danderyds kyrka

Mässa, meditation, ungdomskväll, samtalsgrupper och fika. I höst satsar vi på gemensamma torsdagskvällar i Danderyds kyrka och Församlingens Hus.

Meditation under valven
Introduktion för nybörjare. Sedan mediterar vi i 30 minuter.
Tid: torsdagarna 3/9, 17/9, 1/10, 15/10, 29/10, 12/11 och 19/11 18.00-18.45.
Meditationsledare: Stefan Holmberg.

Mässa
En kort och stämningsfull mässa – öppen för alla. Koppla ner, be och var kristen
på ett otvunget sätt. Fika i Församlingens Hus efter mässan.
Tid: Torsdagar 19.00. Start 3/9.

Ungdomskören Vox och körkonfirmation
En blandad ungdomskör för konfirmander och alla andra som gillar att sjunga. Kören
övar efter mässan och fikat.
Tid: Torsdagar 19.00–21.30. Start 27/8.

Ungdomskväll
Fika, Häng och program.
Tid: Torsdagar 19.30– 21.30.
Plats: Församlingens Hus.

Går bibeln att använda idag?
Om bibelns betydelse och hur den tolkats genom historien.
Tid: torsdagarna 10 september, 8 oktober, 5 november och 10 december 20.00–21.00.
Plats: Församlingens Hus
Ledare: Kristin Molander, präst.

Bibelmeditation och bön
Välkommen att be och meditera. Under fyra kvällar övar vi oss i att lyssna till vad
bibelns texter har att säga oss i våra liv.
Tid: torsdagarna 17 september, 15 oktober, 12 november och 3 december 20.00-21.00.
Plats: Församlingens Hus.
Ledare: Elisabet Munro, präst.

PO Enqvist ur ett teologiskt perspektiv
Under våren 2020 dog en av Sveriges populära författare, P O Enquist. Genom sin
uppväxt i den norrländska väckelsebygden var hans språk starkt präglat av en religiös föreställningsvärld. Även om han själv inte ansåg sig vara en troende människa behandlade han i sina böcker stora teologiska frågor så som synd, skuld, frälsning och nåd.
Tid: torsdagarna 1 oktober (framflyttat startdatum), 29 oktober och 19 november 20.00–21.00.
Plats: Församlingens Hus.
Ledare/anmälan till: Jenny Karlsson, präst. 08-568 957 17, jenny.karlsson@svenskakyrkan.se

Människan – kung eller djur?
Teologiska samtal om vilka vi är egentligen. Tanken att människan är skapad till Guds avbild är central i västerländsk idétradition. Vanligtvis har man tolkat detta som att människan är överordnad djuren och att denna överordning utgör en garant för människovärdet. Måste man tolka det så? Är det ens en önskvärd tolkning? Att med öppet sinne samtala och närma sig dessa frågor kan vara början på en förnyad och fördjupad relation till tron.
Tid: torsdagarna 24 september, 22 oktober, 26 november och 17 december 20.00–21.00.
Plats: Församlingens Hus.
Ledare: Ola Whistler Sahlén, präst.

Sorgen utan blommor
Att bryta upp ett äktenskap, att förlora den familj man hade, att släppa alla de drömmar man vårdat – sorgen vid en skilsmässa kan vara avgrundsdjup, förlamande och becksvart. Men kondoleansbreven är få, blombuketter och matpaket likaså, förväntningar om att man ska ”gå vidare” starka. Behöver du berätta din berättelse, behöver du få lyssna på andras berättelser, behöver du få hjälp med att förstå dina egna tankar och känslor? I höst startar vi en sorgegrupp vid skilsmässa. En självhjälpsgrupp där delandet och bärandet får bli ett stöd i processen att rikta om sitt liv. För det går.
Tid: torsdagarna 24/9, 22/10, 19/11 och 17/12 kl. 20.00-21.00
Samtalsledare: Kristin Molander,  kristin.molander@svenskakyrkan.se

Gud: Jakten : existentiell svindel i det tjugoförsta århundradet
Var söker vi svar på våra existentiella frågor i ett sekulariserat samhälle? Joel Halldorf, skribent och kyrkohistoriker skriver i sin senaste bok om sökandet efter Gud, meningen och det heliga i vår tid.
Tid: Datum ej klart.
Plats: Församlingens Hus
Ledare: Randi Guldstrand, präst.