Spädbarnsmassage

En liten baby behöver mer än mat sömn och blöjbyten för att utvecklas och må bra. Beröring och kontakt är det som ger livslust och glädje.

Spädbarnsmassage är ett härligt sätt för dig och ditt barn att lära känna och njuta av varandra.

Förtroendet växer 
Massagen förenklar förmågan att tolka barnets ordlösa språk, vilket leder till ökat förtroende hos både barn och förälder. Man lär känna varandra och fördjupar den viktiga anknytningsprocessen.

Sedd, berörd, respekterad 
Det är viktigt att välja rätt tidpunkt då barnet inte är för trött, för hungrigt eller för mätt. Men det är ingen fara. Lyssnar man bara och har en kommunikation med barnet märker man om något är fel. Barnet säger ifrån om det inte är skönt. På så vis känner sig barnet sett därför att massagen handlar om så mycket mer än speciella handgrepp. Det är inte en teknik eller behandling utan ett förhållningssätt, en väg att lära sig att tyda bebisens språk. Ögonkontakt och ansiktsuttryck speglar och hjälper till att förklara. Man övar sig dessutom i att vara lyhördhet för signaler som olika sorters gråt, leenden med mera. Det är viktigt att berätta för barnet vad man gör.
Genom massagen utsöndras hormoner hos barnet som skapar lugn, ro och avslappning. Att den förälder som masserar också har stor glädje av dessa stunder är självklart, men inte utgångspunkten.

Ålder: 2-6 månader. Max åtta barn per grupp.

Omfattning: Föräldrar och barn träffas tillsammans med instruktören 5 gånger under 1-1,5 tim varje gång. Du får handledning hur massagen kan anpassas till barnet och dina behov. Båda föräldrarna är välkomna tillsammans med sin baby.

Ålder: Det är aldrig för sent att börja massera sitt barn, men en utmärkt tid att börja är från cirka en dryg månad och innan barnet börjar krypa.

Ur kursinnehållet: 
• Stegvis introduktion till massagen
• Fördelar med spädbarnsmassage
• Ordlöst språk och andra signaler
• Massage vid magknip
• Större barn och massage
• Avslappningsövningar
• Diskussion (gråt, stress/avslappning)

När, var, hur?
Ålder: 2-6 månader. Max åtta barn per grupp.
Plats: Andrum, Mörby centrum
Avgift: 200 kr för fem träffar á 1,5 timmar.

Ledare/Anmälan: Susanne Kindwall, certifierad instruktör, 070-483 62 60.
e-post: susanne.kindwall@telia.com
www.susannekindwall.se (extern länk)