Foto: Magnus Aronson, Ikon

Psalm till tröst och glädje

- Jag brukar säga till konfirmanderna att psalmboken är den viktigaste boken att ta med på en öde ö. Det säger Kerstin Evén som är kyrkomusiker i Danderyds församling och kompositör. Kerstin har lämnat in nio förslag på psalmer till Den svenska psalmboken som ska revideras.

Vad utmärker dina psalmer?
- Jag försöker att inte krångla till det, varken text eller musik. Ofta skriver jag utifrån ett behov då jag till exempel behöver en sång för en kör till ett tema en viss söndag.

Texten eller musiken – vad är viktigast?
- Texten. Det spelar ingen roll hur vacker musiken är om jag inte kan stå för texten. Det gäller både när jag själv skriver och när jag väljer sånger till körerna som andra har skrivit.

Vilken är din favoritpsalm i nuvarande psalmboken?
- Psalm 313, Min frälsare lever. Den ger tröst, att allt kommer bli bra till slut, att vi en dag får möta Gud, som en vän vi har längtat efter.

Behövs det verkligen nya psalmer?
- Jag brukar säga till konfirmanderna att psalmboken är den viktigaste boken att ta med på en öde ö. Utöver psalmerna finns ju de viktigaste texterna ur Bibeln med längst bak så man får liksom ”två för en”. En psalm kan vara tröst i tuffa tider, kan uttrycka min glädje och tacksamhet över att vara vid liv. Därför behövs även nya psalmer med ett språk från vår tid. Psalmer har lärt mig bibelverser utantill och uttryckt min tro. När folk inte kunde läsa sjöng de psalmer och kunde många ”by heart” som ”utantill” heter på engelska. Man sjöng in evangeliet i sitt hjärta.

Nyårsafton 2022 är sista dagen att lämna in psalmförslag och drygt 4000 bidrag har kommit in. Läs mer om revideringen av Den svenska psalmboken.

Text: Christina Högberg, kommunikatör