Foto: Elliot Elliot

Karins kyrka

En allvarlig sjukdom gav Karin Nordvaller nya insikter. – Jag har aldrig tidigare varit någon som förstått sig på varken högmässor eller klassisk musik, men nu lyssnade jag.

Hon mår bättre nu, Karin Nordvaller. Även om förra höstens sjukdomstid fortfarande gör sig påmind kör hon på nästan som vanligt igen. 
– Jag måste ha full fart och jag har alltid mycket på gång. Jag säger alltid ja, för det ger så mycket. Allt går bra bara man arbetar hårt, säger Karin Nordvaller.

Hon är konstnär, aktiv i många föreningar i Danderyd, engagerad politiskt och hon har även startat Danderyds konstrunda och varit medgrundare till nätverket Danderyds konsthall. Dessutom sitter hon i kyrkorådet i Danderyds församling sedan fyra år tillbaka. 
– Jag tror att jag undermedvetet valde in kyrkan i mitt liv. Det gav mig en bra ursäkt för att få ro, balans och fortsatt mening i livet.

Hon har förr alltid känt ett avstånd till kyrkan, men åren i kyrkorådet har gjort att hennes syn på kyrkan har förändrats. 
– Kyrkan ställer inga krav och jag tycker att Danderyds församling är en vänlig, omfamnande och öppen kyrka som låter alla vara med på sina egna villkor, säger Karin Nordvaller och berättar att hon under sin sjukdomstid kom ännu närmare kyrkan.

– Jag har levt med smärta i hela mitt liv och har genomgått ett flertal operationer. Förra året gjorde jag ytterligare två stora operationer och den andra gick extremt fel.

Karin Nordvaller blev allvarligt sjuk under flera månader, i en envis infektion som inte ville ge med sig, och åkte in och ut på sjukhus. 
– Hela hösten förra året var en katastrof. Jag har aldrig varit så dålig och jag var helt övertygad om att jag skulle dö.

Hon kunde inte sova och förmådde varken läsa, titta på tv eller lyssna på sin favoritmusik. Det enda som hjälpte henne genom nätterna var församlingens digitala gudstjänster och klassisk musik på P2.
– Jag har aldrig tidigare varit någon som förstått sig på varken högmässor eller klassisk musik, men nu lyssnade jag. Musiken var rogivande och högmässorna blev så viktiga. Det kändes som om prästen talade direkt till mig.

Det var först på julafton förra året som Karin Nordvaller vågade hoppas på att hon skulle bli frisk. 
– Det var en speciell dag. Min infektion hade äntligen försvunnit och jag kunde sluta med antibiotika. Jag och min man träffade våra barn och barnbarn utomhus, det var ju mitt under pandemin, säger Karin Nordvaller och understryker hur familj och vänner gör att hon känner sig rik.

Sin sjukdomstid har hon ännu inte processat klart känslomässigt och hon mår fortfarande inte helt bra fysiskt. Men hon vill helst inte prata om det, utan vill bli bemött som vanligt. 
– Jag vill inte att folk ska ömka mig. Jag har alltid varit den starka personen som folk kan vända sig till. Men i kyrkan har jag kunnat vara svag. Där behöver jag inte prestera och det ger mig en trygghet och en ro.

Trots att sjukdomstiden blev en tung erfarenhet vill hon inte ha den ogjord. 
– Jag tror att det finns en mening med allt som sker, hur ont och smärtsamt det än är, och jag tar de utmaningar jag får, säger hon och fortsätter: 
– Det är de här hacken i livet som är betydelsefulla. En del är rädda för dem, men jag gillar dem och tycker att de är bra. Det finns alltid något nytt att lära sig och jag tror att jag nu skulle lära mig att inte vara så rädd för religionen och Gud, att jag skulle gå in i det här med kyrkan.

Vad betyder begreppet pånyttfödd för dig? 
– Att man har kommit in i en ny fas i livet. Att man har stängt ett kapitel bakom sig och öppnar ett nytt i livets bok. Jag är nyfiken på vad som kommer att hända härnäst. Det är spännande att se vad livet vill med mig utifrån de nya insikterna och erfarenheterna jag har fått. Livet är en väg för utveckling och jag kommer aldrig att vara klar. 

Text: Mia Sjöström 
Foto: Elliot Elliot 

Artikeln är publicerad i Livet nr 4 2021 som hade temat Födas.