Barnmorskan Linn Sjöstedt Dahl håller nyfödda Arvid i sin famn.
Foto: Elliot Elliot

Hej nyföding!

Mellan 700 och 800 barn har barnmorskan Linn Sjöstedt Dahl välkomnat till livet. – Det är så fascinerande när det kommer en ny liten medmänniska till vår jord, säger hon.

Redan när Linn Sjöstedt Dahl var sju år visste hon att hon ville bli barnmorska. 
– Jag är uppvuxen på en gård och var med när våra tackor födde sina lamm. Min pappa lärde mig mycket, han var min idol, och löste alla knepiga situationer som uppstod. Jag har alltid haft en stor fascination för kraften i att föda och anknytningen efteråt, säger hon.

Efter gymnasiet läste hon till sjuksköterska och jobbade sedan de år som krävdes innan hon kunde vidareutbilda sig till barnmorska. Nu är hon inne på sitt elfte år i yrket och arbetar på Danderyds sjukhus. 
– Jag har säkert sett mellan 700 och 800 barn födas genom åren. Men alla du möter föder inte på ditt pass. Skulle man räkna alla kvinnor som jag har guidat under en del av deras förlossningsarbete så är det många fler, säger Linn Sjöstedt Dahl.

Hon har en anteckningsbok där hon skriver en rad om varje födsel hon bistått. Datum, tid, kön och en anteckning om det hände något särskilt. 
– Jag minns ganska många födslar, men det är de par som levt i ofrivillig barnlöshet länge, som kämpat i flera år för att bli gravida och misslyckats gång på gång, som sitter kvar extra starkt i minnet.

Ingen födsel är den andra lik. Linn Sjöstedt Dahl har varit med om allt från att instruera familjer via telefon, när mamman föder hemma i hallen, till att möta en och samma familj under flera arbetspass, då förlossningen tagit två eller tre dagar. 
– Jag älskar mitt jobb! Det bästa med att vara barnmorska är att få vara med när ett barn föds. Det finns ingen annanstans som jag har en sådan total närvaro och fokus. Det är också en stor förmån att få träffa så många olika människor i mitt jobb, som jag aldrig hade mött annars.

Klockan är två en tisdagseftermiddag när vi ses för intervjun. Linn Sjöstedt Dahl har precis gått av sitt arbetspass och har fortfarande sina arbetskläder på. Idag har hon handlett en blivande förlossningsläkare, haft en förlossning med en förstföderska, hjälpt en ny kollega med en förlossning och gjort flera andra punktinsatser. 
– Vi har haft ett högt tryck idag. Det är hög belastning mellan varven, men idag hann jag ändå äta lunch. Det här jobbet är både häftigt och hektiskt och man ger mycket av sig själv.

Hon tycker att det kan vara svårt med känslan av otillräcklighet när arbetsbelastningen är hög. 
– När jag måste springa mellan många rum så blir det inte den nivå jag vill ha, som jag vet att jag kan ge. En lugnare dag kan jag lägga all kraft på den födande och familjen.

Men det allra svåraste är när ett barn dör. 
– Det är väldigt omtumlande och otroligt sorgligt när något går fel, säger Linn Sjöstedt Dahl.

Hon har varit med om att barnet har dött under graviditeten, att barnet börjat må dåligt under förlossningen eller blivit oväntat dåligt när det kommer ut. 
– Allt kan se normalt och fint ut, men så plötsligt händer det något. Moderkakan kanske släpper, mamman börjar störtblöda och det blir akut operation. Och även om jag vet att jag har gjort allt jag kan så är det jobbigt att bära när något händer med barnet. Man blir starkt påverkad och det sitter i väldigt länge, säger Linn Sjöstedt Dahl som är tacksam över kollegorna. 
– Vi stöttar varandra. Teamkänslan är jätteviktig på förlossningen där vi alla är beroende av varandra dygnets alla timmar.

Hon understryker att det är väldigt ovanligt att ett barn dör vid en förlossning. 
– Men ändå, först när ett rosigt barn ligger på sin mors bröst slappnar jag av helt.

Slutmålet med hennes arbete är alltid en välmående mamma och en välmående bebis. 
– När sedan även moderkakan är ute och bebisen suger på bröstet och familjen börjar ringa sina anhöriga för att berätta – då blir jag lycklig! Kan man ringa ett härligare samtal?

Linn Sjöstedt Dahl försöker att alltid vara lugn när hon arbetar, oavsett om det är ett pressat läge eller inte. Är en föderska rädd är lugnet extra viktigt, säger hon. 
– När du föder barn är du utsatt, utlämnad och med om saker som du ofta aldrig har varit med om tidigare.

Hennes roll som barnmorska är att visa respekt, värna om integriteten och alltid få samtycke till det som görs. Hon försöker skapa förtroende och trygghet och lotsa familjen igenom förlossningen genom att förklara och berätta. 
– Dagligen slås jag av hur fascinerande det är att kroppen kan bära och föda fram ett barn. För mig känns det både stort och meningsfullt att få vara med på ett hörn. 

Text: Mia Sjöström 
Foto: Elliot Elliot

Intervjun gjordes för Livet innan Linn Sjöstedt Dahl, liksom ett stort antal barnmorskor på Danderyds sjukhus, sa upp sig i protest mot arbetsvillkoren.