Välkommen till Danderyds församling Besöksadress: Angantyrvägen 39, 18254 Djursholm Postadress: BOX 2021, 18202 DANDERYD Telefon:+46(8)56895700 E-post till Välkommen till Danderyds församling

Följ med till Österlen

Bussresa till vackra Österlen med Brösarp, Vitemölla och Kivik - 10-12 september 2019.

Ge mig en dag av vindar och sol
vid stränder ljusa och klara
där tystnaden går i kullarnas gräs.
Vid havet, vid Österlens dalar.
(ur Österlenvisan av Olle Adolphson)

Följ med Danderyds församling på tredagarsresa till Österlen. Här får du en presentation av resan och information om boende, anmälan och annat som är bra att veta inför resan.

Tisdag 10 september
Vi reser med bussen från Danderyd: 8.00 Eneby torg, 8.15 Danderyds kyrkas parkering samt 8.30 Myrans Livs, Mörby. OBS tiderna!

Under resan gör vi uppehåll för förmiddagskaffe på Stavsjö vägkrog i Kolmården, lunch nära Gränna på Gyllene Uttern med utsikt över Vättern och Visingsö och eftermiddagskaffe på Smålandets café nära Markaryd.

Vid 19-tiden beräknar vi komma fram till Åhus, beläget vid Helgeåns norra utlopp i Hanöbukten, utmed kusten som kallas för "Ålakusten".  Vi äter middag och bor på Åhus Gästis – en traditionsrik gästgivargård med rötter från tidigt 1700-tal.

Onsdag 11 september
I samband med frukosten berättar en medlem i Sancta Annas gille om platsen Åhus. Vi får också tillfälle till egen vandring i samhället. Sedan tar vi bussen utmed havet söderut mot Simrishamn.

Vi passerar orter med kända namn som Brösarp, Brösarps backar, Ravlunda kyrka och Vitemölla innan vi kommer till Kivik.

På vägen besöker vi Ravlunda kyrka med äldsta delar från 1200-talet. På kyrkogården vilar Fritiof Nilsson Piraten och Olle Adolphson.

I Kivik äter vi lunch på Kärnhuset (som drivs av Kiviks Musteri) innan vi går på guidad visning av Kungagraven även benämnd ”Kiviksgraven” eller ”Bredarör” - en av Skandinaviens största gravar från äldre bronsåldern (cirka 1700–1100 f.Kr.).

När vi kommer till Simrishamn – idag ett centrum för turismen på Österlen och något av ”Österlens huvudstad” - gör vi en stadsvandring med buss och promenad tillsammans med Lena Alebo, museichef för Österlens museum.

På kvällen äter vi middag på restaurang Röken i hamnen med utsikt mot Östersjön. Vi övernattar på Turistgården belägen mitt i stan.

Torsdag 12 september
Efter frukost åker vi till S:t Olofs kyrka i byn med samma namn. Kyrkan är en populär vallfartskyrka. Anledningen till detta är den gamla Olofskulten och att offerplatsen S:t Olofs källa finns här.

Efter visningen av kyrkan dricker vi en kopp kaffe på Byvägens café i S:t Olof, innan bussen går norrut.

På hemvägen stannar vi för lunch på restaurang Syltan i konsthallen Vandalorum i Värnamo. I anslutning till restaurangen är konsthallens designshop väl värd ett besök. Under resan stannar vi åter på Stavsjö vägkrog för en kopp kaffe och smörgås.

Vi beräknar att vara åter i Danderyd ca kl 20.00

Boende
Boendet i Åhus respektive Simrishamn är baserat på att två resenärer kan dela dubbelrum.

Kostnad
2 900 kr. I kostnaden ingår bussresa (toalett ombord) med alla måltider, logi samt visningsavgifter. Alkoholhaltiga drycker ingår ej. Danderyds församling betalar kostnaden för buss och chaufför.

Senast 27 mars 2019 vill vi ha din anmälan.
Antalet resenärer på Österlenresan är begränsat till 30 deltagare - beroende på möjligheten till logi under turistsäsongen. Detta är också skälet till att anmälan måste göras senast onsdag 27 mars.

Välkommen att anmäla dig på 08-568 957 10, måndag – fredag 9.00 – 12.00 och 13.00 – 15.00. Meddela namn, adress, telefon, eventuellt önskemål om specialkost och var du kliver på bussen.

När du har anmält dig skickar vi en faktura som ska betalas inom två veckor efter att du fått fakturan. Ingen kontantbetalning. Anmälan är bindande.

Vill du veta mer om resan eller har frågor
Välkommen att höra av dig till diakon Elisabeth Stenberg, 08-568 957 21
elisabeth.stenberg@svenskakyrkan.se