Björn Lindsten

Porträtt av Grim

Titel: Porträtt av Grim
Teknik och mått: Akryl, 100x80 cm, 116x99 cm med ram
Pris: 14 000 kr eller bud

Kontakt: Björn Lindsten, 070 550 2603, bjorn.e.lindsten@gmail.com

 Målningen Krokimodellen Grim, är sprungen ur det undantagstillstånd som Coronapandemin förorsakat. All gruppverksamhet har ju tvingats stänga ner, bland annat våra krokiövningar. För en majoritet av mänskligheten har nu fokus hamnat på det vi har i vår närmaste omgivning - inte långt borta någon annanstans!

Här och nu har blivit ett påtagligt faktum!

För mig blev det plötsligt uppenbart att dotterns hund Grim är en sådan enastående varelse. En mycket intressant modell i min närmiljö att försöka återge i färg och form. Med egenskaper som kärleksfull, trofast, hängiven, lekfull, tålmodig, kan slå sig till ro/meditera långa stunder är han en intressant karaktär. En som lever fullt ut i nuet, här och nu...

Som extrahusse har jag fått promenader med honom, ständigt fått draghjälp ut och lära känna omgivningarna, fått nya bekanta och till och med vänner för livet. Genom hans känsliga nos och nyfikenhet har jag fått möta världen, i ur och skur fått ta del av naturen och vädrets skiftningar. Grim har verkligen fungerat som min Ledarhund, visat vägen och öppnat nya världar. 

Som ägare till en vovve följer ju även en stor portion ansvar och engagemang. Det tar mycket tid och engagemang att vara en bra livskamrat med sin hund. Blir stundom en dygnet-runt-relation.

Men alla behöver inte ÄGA en hund för att få dela en hundrelation. Att som jag ha en hundkompis att gå ut med ibland, är en enastående upplevelse. En hund gillar att ha flera kompisar och hussar/mattar blir också ofta förtjusta med att få dela hundkärleken med andra. Som en reserv husse/matte är man guld värd för både hund och dess ägare! 

Som känslig varelse kämpar ju även en vovve med ensamhet, vilja till gemenskap, närhet, rädsla, leklust och kärlek... Vi känner ju igen oss i det mesta - utom kanske i hundens frigjorda intresse för kiss och bajs?

Som krokimodell har ju hunden såå många karaktärsdrag att arbeta konstnärligt med. Ansiktet med alla uttryck, ögon, näsa, mun, öron kopplade till kroppshållning, svansföring och spänstiga ben. Alltsammans sammanhållet av denna stora, varm och håriga päls som varierar så rikt beroende på alla dess olika funktioner. En stor konstnärlig utmaning helt enkelt! 

Grim i sin majestätiska viloposition är en sann hyllning till vår gemensamma vän som besitter både explosiv kraft, stilla ro och stor känslighet.