Välkommen till Danderyds församling Besöksadress: Angantyrvägen 39, 18254 Djursholm Postadress: BOX 2021, 18202 DANDERYD Telefon:+46(8)56895700 E-post till Välkommen till Danderyds församling

Biskopsval

Andreas Holmberg och Marika Markovits gick vidare till en andra valomgång. Tisdagen den 5 mars är det val av ny biskop för Stockholms stift.

Biskop Eva Brunne går i pension. Vid den första valomgången den 12 februari gick Andreas Holmberg (416 röster) och Marika Markovits (227 röster) vidare till en andra valomgång - onsdagen den 5 mars.

Stockholms stifts nya biskop kommer att vigas i Uppsala domkyrka 22 september och tas emot i Storkyrkan 29 september.

Presentation av kandidaterna i valet till biskop i Stockholms stift den 5 mars:
Andreas Holmberg
Marika Markovits

Så här går röstningen till
De som röstar i biskopsvalet är anställda präster och diakoner i stiftets församlingar och pastorat eller med tjänst på stiftskansliet och är anställda tillsvidare eller minst sex månader. Lika många elektorer utses av de lokala kyrkofullmäktige. För elektorerna ska det även väljas lika många ersättare. Även ordinarie ledamöter i stiftsstyrelse och domkapitel får rösta. Totalt rör det sig i Stockholms stift om cirka 1100 personer.

Till biskop kan bara den vigas som valts till biskop och är prästvigd. Är den som valts inte prästvigd, så behöver hen prästvigas innan biskopsvigningen.

Läs mer om biskopsvalet på Stockholms stifts sida.