Att vila är att ta ansvar

För Tomas Sjödin handlar vila inte bara om att ligga på sofflocket utan om att göra helt andra saker än vanligt. En gång i veckan bryter han för ett annorlunda dygn.

PÅ SÖNDAGAR hämtar han andan, pastorn och författaren Tomas Sjödin. Precis som Gud hämtade andan och vilade på den sjunde dagen, enligt Bibelns Andra
Mosebok.

Ett annorlunda dygn
Det var för snart sju år sedan som han och hans fru införde ett vilodygn i veckan. Klockan 18.00 på lördagen börjar de med att lyssna på helgmålsringningen i P1 och under de följande 24 timmarna begränsar de sina mobiltelefoner (de svarar bara om familj och nära vänner ringer), stänger av sina datorer och undviker att använda pengar.
– Vi valde tre distraktioner som stressar oss och gör att våra liv går för fort. Men var och en är fri att välja andra saker. Och poängen med vårt annorlunda dygn är inte att göra ingenting utan att göra något helt annat. Att bryta det ständigt pågående flödet av information och aktiviteter där allt går i samma takt. Det annorlunda kan vara att laga mat tillsammans, umgås med familj och vänner, promenera i skogen, prata till punkt eller gå i kyrkan. Men de vilar också rent bokstavligt genom att sova middag – ”detta förfi nade gratisnöje som är så
vidunderligt skönt”.
– Att vila är att ta ansvar. Genom att vila värnar vi om det viktigaste – kärleken och innerligheten i våra relationer till varandra och till våra barn.

För, menar han, det är det som står på spel när vi jagar fram i samma tempo
genom livet. Det är när vi är trötta och stressade som vi tar dåliga beslut och säger
elaka saker till varandra.
– Får man tid för vila får man rymd kring sina tankar, säger Tomas Sjödin.

Att njuta och att växa
Att vilan är viktig är något som Tomas Sjödin fått med sig hemifrån. Han växte upp med en pappa som var duktig på att göra helg, som visste att var sak har sin tid och som gärna sov middag. Själv har Tomas Sjödin länge intresserat sig för vilan och när tankar på att skriva en bok började ta form for han till Jerusalem för att lära sig mer om det judiska folkets traditioner.
– De har upprätthållit den här rytmen med sex dagars arbete och en dags vila
levande i flera tusen år.

Han lärde sig om en rad förbud kring saker man inte får göra under den judiska sabbaten och började undra vad man får göra. När han ställde frågan till en rabbin fick han svaret ”Två saker – det man njuter av och det man växer av”.
– Den kombinationen är fantastisk! Att bara göra det man njuter av kan till slut bli tråkigt och inte särskilt hälsosamt, men att även göra det man växer av – för mig kan vara att läsa, gå på konsert eller på gudstjänst – gör det intressant och utvecklande.

Även inom kristendomen är vilan viktig, understryker han, och inskrivet i det tredje budet om att helga vilodagen.
– Ändå är det ett bud som troende människor tar sig rätten att bryta hej vilt. Trots att brist på vila faktiskt hotar våra liv. Bokstavligt.

Han förklarar att orden i Bibeln om att man varken ska arbeta eller utföra sysslor på den sjunde dagen har en ursprunglig betydelse som handlar om att man inte ska skapa eller förändra något.
– Det låter som ett underbart budskap, tycker jag. Att vi ska leva i ”befintligt skick” och varken arbeta, städa, fixa eller renovera en dag i veckan. För något händer när man vilar som inte händer när man försöker. I vilan kliver man in i ett alternativt
universum.

Vila och empati
Han säger att hans eget vilodygn gör att han bättre orkar vara den människan han
vill vara under arbetsveckan som följer.
– Men, vi har också en viktig regel, min fru och jag – det får inte bli fånigt. Det är inget nederlag om vi bryter vilodygnet, vi har ju infört det för vår egen skull och måste inte följa det slaviskt. Bara inte undantagen blir huvudregeln, säger
Tomas Sjödin.

I sin bok ”Det händer när du vilar” skriver han att det finns en tydlig koppling mellan vila och empati – den som drar sig undan blir mer engagerad, inte mindre. Och att likgiltigheten är den största faran i ett stressigt samhälle.
– När jag är utvilad vet jag mer vad jag själv vill och vad mitt uppdrag är innan jag slår på mejl och telefon och möts av vad alla andra säger och vill en. Våra viktiga inre signaler är ganska svaga och behöver omgärdas av lite stillhet. Så är det också med Gud som viskar snarare än skriker.

Text: Mia Sjöström Foto: Maria Lindeskär

Tomas Sjödin är författare, pastor, föreläsare och ledare för Smyrnakyrkans sociala arbete i centrala Göteborg. Han har sommarpratat två gånger och vinterpratat tre.