För dig i sorg - Till dig som förlorat en närstående

När man har förlorat en närstående kan det vara en hjälp att få dela upplevelserna och få samtala om sin sorg och saknad med andra som befinner sig i en liknande situation.

Här följer några tankar från tidigare sorgegruppsdeltagare:

”Alla kan delta i en sorgegrupp - det finns många sätt att sörja men att spontant prata av sig är oerhört viktigt och efteråt känns det väldigt skönt. Bär inte ensam den börda du kan dela.”

”Jag har lärt mig att vara öppen för förnyelse. Min sorg kommer alltid att finnas där,  men jag minns allt det positiva jag varit med om. Jag har också lärt mig att gå vidare.”

”Våga prova. Det har varit bra att få träffas, få prata och häva ur sig det man bär på. Ibland har vi skrattat hejdlöst. När gråten har kommit har det funnits pappersnäsdukar på bordet. Det har verkligen varit tillåtet att både skratta och gråta.”

För en tid sedan miste jag min man, han gick hastigt bort i cancer. Det kändes som om det fanns ett stort svart hål inuti mig. Sorgen och saknaden var ofantlig. Under våren har jag träffat andra som också mist sina anhöriga, och tillsammans med Cecilia och Per har vi träffats i en sorgegrupp. Vi har gjort en slags själslig resa, gått tillbaka i tiden och bearbetat sorgen tillsammans. Det hjälper att få prata om den sorg man bär på, bit för bit känns det som man läker. Hålet har blivit mindre, det gör inte lika ont, och det är inte så svart längre. Jag känner mig mera harmonisk nu.”

”Jag har sett fram emot dessa kvällar, de har varit rofyllda, sköna och varma, något att längta efter.”

Inbjudan till samtal i sorg

Vi erbjuder Dig som under det gångna året har förlorat en närstående att delta i en sorgegrupp. I gruppen delas tankar, upplevelser och känslor som hör samman med den sista tiden tillsammans. Vi lyfter även fram nuet och framtiden.

Gruppen leds av diakonen Cecilia Lagerquist och prästen Per Mellborg. Vi träffas första gången torsdagen den 14 november mellan kl 18-20 i Eginogården, Dalby. Därefter träffas vi vid ytterligare sju tillfällen; 28 november, 5 december, 9 januari, 22 januari (obs onsdag), 6 februari, 20 februari samt 19 mars. Tiden och platsen är densamma som första gången. Vi följer en tydlig struktur där varje gång har ett eget tema.

Välkommen med Din anmälan i samband med Minnesgudstjänsten i Dalby kyrka lördagen den 2 november, via telefon till någon av oss ledare eller skicka in Din anmälan senast måndagen den 4 november. Vi svarar också gärna på dina eventuella frågor.

Du som inte kan eller vill vara med i denna grupp, men som har behov av att tala om Din sorg är välkommen att höra av Dig till någon av oss. Det finns även möjlighet till enskilda samtal. Vi har tystnadsplikt.

”Livets Gud, kärlekens Herre,

tänd för vännen ditt eviga ljus.

Kom i vår ensamhet,

Kom i vårt mörker.

Låt oss känna att Du är där.”

Britt G Hallqvist

Per Mellborg