Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Costa Blanca Besöksadress: C. Luis Cánovas Rodriguez 4, ES-03183 Torrevieja Postadress: Prästgården, James Ensor 2A Urb., El Chaparall, ES-03184 Torrevieja Telefon:+34(865)603544 E-post till Svenska kyrkan Costa Blanca

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Glimtar från verksamheten

Vigsel mellan Nancy Sjödin och Mats Lindström

Foto Lilian Ronander

Bland La Matas klippor vigdes Nancy och Mats från Ludvika av prästen Gunnar den 4 april, och Sweas skyddsägel överlämnades till brudparet som en minnesgåva. 

Fotto Lilian Ronander

Ärkebiskop em. K G Hammar berättar Dag Hammarskjöld – att respektera ordet

Foto Lilian Ronander

 – Alltsedan jag läste om Dag Hammarskjölds vägmärken för andra gången har jag levt med honom, det säger K G Hammar som kom till kyrkan för att berätta om sitt intresse och engagemang för vår förre generalsekreterare i FN. Många var det som kommit för att lyssna och höra mera om Dag Hammarskjöld som så tragiskt omkom en natt i Nordrhodesia, nuvarande Zambia, den 18 september 1961 dit han var på väg för att medla fred och möta den kongolesiske politikern Tshombe. 

Läs mer

Skärtorsdagsmässa i LA Mataparken

Foto Lilian Ronander

   Det är stilla veckan och som traditionen nu bjuder kallar Svenska kyrkan till skärtorsdagsmässa i La Mataparken. Skärtorsdagen är berättelsen om Jesus sista gemensamma måltid med sina lärjungar och ingår i den stilla veckan som omger hela påsktiden.

   Solstrålarna letar sig ner genom grenverket, det hörs fågelsång från träden och några ekorrar busar omkring på de böjda trädstammarna, till synes oberörda av oss som höll på att samlas där.

Läs mer genom att klicka här.

Vigsel vid Torre Del Moro

Foto Lilian Ronander

På påskaftonen vigdes Karin Strömberg och Peter Thelenius av prästen Gunnar vid tornet Torre del Moro, närvarande var deras båda döttrar. Efter vigselakten fick paret av diakon Eva-Stina en skyddsängel som minnesgåva, virkad och skänkt av Svea Lundström. Paret är boende i Göteborg och Stockholm.

Ett stort gemensamt steg jubileumsåret, 500 år sedan Luther spikade upp sina teser

Kvällens gäst teol. dr. Anna Karin Hammar

   Luther, Ignatius och Anna Karin Hammar, så presenterade prästen Gunnar kvällens föreläsare när han hälsade teologie doktor Anna Karin Hammar välkommen till Svenska kyrkan.

   De båda reformisterna Luther och Ignatius var föremålen för kvällens samtal, och på ett fängslande och åskådligt sätt förmedlade Anna Karin hur deras historia väl kan förenas och firats i ett jubileum.

 Läs mer

Sund mat skall byggas från grunden och det är färska varor som gäller

Text och foto Lilian Ronander

   Det säger Peter Roosvall, kock och ägare till den nyöppnade restaurangen Roosvall`s när han en tisdagskväll i kyrkan pratade inför en matintresserad publik.

Läs mer

Första advent och julens sånger

Foto Lilian Ronander

Kyrkoårets inträde och julens högtid vill vi gärna välkomna med stämningsfulla advents - och julsånger.

   Den första söndagen i advent  högtidlighölls traditionsenligt i La Inmaculada, den stora kyrkan på torget  i Torrevieja. I den blomsterklädda kyrkan där 800 personer samlats, inramade Coro Nordico gudstjänsten med att gå kyrkogången fram sjungande ”Hosianna”. Eva-Stina läste en dikt, det första adventsljuset tändes, och prästen Gunnar talade om värdet av att kunna mötas och att se varandra. Besökarna fick ta del av trumpetmusik och ytterligare körsång, för att därefter på torget få se den ståtliga, ljusklädda, svenska granen tändas.

   I vår svenska kyrka gavs det ytterligare tillfälle att några dagar senare sjunga in julens vackra och stämningsfulla sånger och psalmer. Christer inledde där med att sjunga ”Adams julsång”, och flertalet önskepsalmer med tema på jul och julens högtider sjöngs. Yvonne, Görel och Gunnar ackompanjerade när vi unisont sjöng bland annat ”Gläns över sjö och strand”, ”Nu tändas tusen juleljus” och ”Stilla Natt”.

   Aldrig tröttnar vi på att sjunga dessa sånger och psalmer, –  jul och musik hör ihop!

Text och foto Lilian Ronander

En församlingsresa i nostalgins och vintillverkningens fotspår

Foto Lilian Ronander

   Vart vägarna bär det vet vi inte då målet för församlingsresan alltid är hemligt, men det blev en intressant dag som kom att innehålla både nostalgi och tradition.  Hukande för den kalla vinden under en rask fikapaus, blev mötet med dockmuséet ”Museo de la Muneca” i Onil en verklig upplevelse! I två grupper blev vi guidade genom dockornas historia från 1877 och fram till nutid.

Läs mer

På kryss med Bo Ulvan - testa dina musikaliska kunskaper!

Bild: Lilian Ronander

 Hur var det nu, hade Jularbo skrivit ”Drömmen om Elin?”

Och vem var det egentligen som sjöng ”Det är inte så lätt att vá ödmjuk”…

 Det är några exempel på frågor som man kan få klura på när Bosse Ulvan på sina kvällar med allsångskryss lotsar oss genom en kryssruta med frågor hämtade ur kända, populära melodier. Som kan handla om att ge svar på textförfattare, titlar, ord som finns i texten och andra krumbukter som kräver att röra om en stund i minnesförrådet. 

Välbesökt bazar med hembakat och många vinster i lotteriet

Det var många som den här söndagen besökte kyrkan och det mesta som fanns på bazarbordet av olika bakverk bytte ägare. Under gudstjänsten, där prästen Gunnar Lidén uppmanade att fånga dagen och att ta vara på den, uppträdde kyrkokören med sång, och i köket hade det tillretts risgrynsgröt med diverse tillbehör som fick en strykande åtgång. Lotteriet hade i år rekordmånga och fina vinster.

För de som köpt lotter tidigare och inte var närvarande vid dragningen presenteras här vinstlistan, och ej uttagna vinster går att hämta i kyrkan under öppettiderna.

Text Lilian Ronander

 För att se vinstlistan klicka här

 

Bild: Lilian Ronander

Många besökare, positiva besked och framtidsplaner för kyrkan

Bild: Agne Andersson

Som väntat var lokalen i Svenska kyrkan välfylld av besökare som ville lyssna till vad Johanna  Holmlund  Lautmann, biträdande chef för svenska kyrkans utlandsverksamhet, och kyrkorådet hade att berätta om hur det går med de nya lokalerna, om det är på gång med ett nytt prästpar efter Susanne och Michael Franzen, och hur välvilligt SKUT ställer sig till kyrkans verksamhet här på kusten.

Och det händer saker…

Läs mer

Sång och musik för själ och hjärta av Hans-Lennart och Håkan

Hans-Lennart Raask är känd arrangör och kompositör av kristen sång och musik. En av hans mest kända och sjungna sånger är ”Du omsluter mig på alla sidor…” som bl a återfinns i Sv Psalmboken.

Hans-Lennart var en av skaparna av den mycket spridda sångboksserien ”Halleljua” som gavs ut i upplagor långt över 100.000 ex, och många av hans kompositioner och arrangemang, speciellt för kör har publicerats i Sverige och utomlands.

Hans-Lennart Raask är också en uppskattad körledare.

Håkan Tengberg från Vargön i Västergötland utbildade sig tidigt till musikpedagog med piano och cello som huvudinstrument.

Med ett stort intresse för att arbeta med mycket unga elever kom Håkan i kontakt med den s k ”Suzuki-metoden” vilket ledde till att Håkan blev pionjär på cello inom denna nu världsomspännande pedagogik och fick möjlighet att introducera inlärningsmetoden i Europa på 1970-talet.

På tisdag kväll den 15 november blir det ett framträdande av Hans-Lennart och Håkan i kyrkan.

De kommer även att medverka på Coro Nórdicos konsert den 16 november på Musikpalatset i Torrevieja

Angeluskören gästade vår kyrka

Bild: Lilian ronander

Första söndagen i oktober fick kyrkans besökare lyssna till Angeluskören från Halmstad. Körledare är Cecilia Sandgren och som solist medverkade Nina Widegren.

 Läs mer

 

Nationaldagsfirandet

Nationaldagsfirande i Svenska kyrkan Costa Blanca med fin gudstjänst ledd av vår fina präst Michael Franzen . Solosång av duktiga Christer Johansson till acc. av Hans-Lennart Rask.
Gemensam lunch efteråt med allsång . Kaffe och tårta .En mycket fin o uppskattad dag.

Tack alla.

Text och bild BirGitte Jönsson med flera

Klicka här för att se bildspel

Grillfest valborgsmässoafton 2016

Bild: Lilian Ronander

Det var omkring 125 besökare som deltog i Svenska kyrkans traditionella grillfest valborgsmässoafton. Förutom olika grillrätter på bordet så bjöds det på både tal och sång, det sjöngs "Vintern rasat ut" och den spanska solen lyste från en klarblå himmel. Och förhoppningar fanns bland många hemresande att den skulle göra detsamma där hemma i Svedala ...

Bild: Lilian Ronander

Kyrkans medarbetarresa till Casa Sicilia

Bild: Lilian Ronander

En resa mot okänt mål var det när vi, ett fyrtiotal medarbetare i Svenska kyrkan tillsammans med Susanne och Michael, samlade ihop oss i bussen utanför kyrkan.

Som alltid bjöd den spanska naturen på omväxlande vyer längs resvägen, vi såg lundar av apelsinodlingar, högväxande palmer och grönsaksodlingar, allt inramat av den mäktiga bergskedjan.

 Läs mer

Lovisakören från Finland bjöd Svenska kyrkans besökare på skönsång

Bild: Lilian Ronander

Från vårt nordiska grannland Finland kom ett 25-tal sångare hit till Costa Blancakusten och Svenska kyrkan för att vid två tillfällen bjuda besökarna på musikalisk underhållning.

Läs mer

Körbesök från Hässleholm

Bild: Lilian Ronander

Första söndagen i oktober hade Svenska kyrkan besök av två välsjungande körer från Hässleholm. Det var körledare Ingrid Gunnarsson som hade med sig de båda körerna; Ad Libitum och Cantus calluna. För besökarna i  den fullsatta kyrkan sjöng de ett antal sånger, ett trevligt arrangemang var den medley av sånger med solist som framfördes. Kören uttalade också ett särskilt tack Gitte Jönsson, kyrkvärd i Svenska kyrkan, som de hade fått kontakt med hemifrån och som här på plats har varit kören behjälpliga på olika sätt.

Text Lilian Ronander