Man från Svenska kyrkan levererar en matkasse till en äldre kvinna med rollator.
Foto: Alex Giacomini

Svenska kyrkan i coronatider

I tider av oro och kris kan vi behöva mötas och få stöd och hjälp av varandra i ännu större omfattning än vanligt. Därför ställer Svenska kyrkan inte in – vi ställer om! Läs om hur coronaviruset påverkar vår verksamhet.

Sidan uppdaterades senast

Måndag 31 maj.

Kyrkan är öppen så långt det är möjligt

Svenska kyrkans församlingar håller öppet så långt det är möjligt, men följer noga Folkhälsomyndighetens anvisningar.

Svenska kyrkans församlingar utomlands har också anpassat sin verksamhet för att minska risken för smittspridning.

Regler från och med 1 juni

Från och med 1 juni gäller nya förutsättningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, till exempel dop, vigsel och begravningar. Grundregeln är 8 deltagare exklusive personal, och 20 deltagare exklusive personal vid begravningsgudstjänster. Under vissa förutsättningar kan man dock vara fler:

• 50 deltagare vid tillställningar inomhus med anvisad sittplats och när lokalen tillåter det.
  • 100 deltagare vid tillställningar utomhus.
  • 500 deltagare vid tillställningar utomhus med anvisad sittplats.

Det är också möjligt för församlingar att genomföra fysiska träffar för barn och unga födda 2002 och senare.

Folkhälsomyndigheten kan fortfarande besluta om ett lägre antal deltagare i en region om smittläget kräver det. Det sker i sådana fall i samråd med regionerna.

Hör av dig till din församling för att få reda på vilka förutsättningar som gäller just där.

Hitta din församling

Svenska kyrkan uppmanar till vaccinering

Kyrkan möter dig där du är

En del gudstjänster och arrangemang kan flyttas från fysiska platser till digitala. Alla arrangemang finns i Svenska kyrkans digitala kalender. Många församlingar finns också på Facebook. Vill du kan du också fira en enkel gudstjänst eller andakt hemma.

SÅ här kan det gå till när vi möts

Se filmer och läs berättelser om hur vi kan mötas när många är ensamma och isolerade.

Hos oss kan du få hjälp och stöd

Om du behöver någon att prata med så finns kyrkan här för dig. Du kan till exempel prata med en präst eller diakon, chatta med jourhavande präst eller kontakta sjukhuskyrkan. Din församling kan stötta dig på flera sätt.

Hitta din församling

Medmänsklighet behövs mer än någonsin

Medmänniskor har vi både nära oss och långt bort. Få tips om hur du kan hjälpa någon du känner, när ni inte längre kan vara nära varandra. Men du behövs också för människor som lever i utsatthet i andra delar av världen. Nu behövs medmänskligheten mer än någonsin.

Nyheter om Svenska kyrkan och coronaviruset