Man från Svenska kyrkan levererar en matkasse till en äldre kvinna med rollator.
Foto: Alex Giacomini

Svenska kyrkan i coronatider

I tider av oro och kris kan vi behöva mötas och få stöd och hjälp av varandra i ännu större omfattning än vanligt. Därför ställer Svenska kyrkan inte in – vi ställer om! Läs om hur coronaviruset påverkar vår verksamhet.

Sidan uppdaterades senast

Torsdag 22 oktober.

Allhelgona i coronatider

Svenska kyrkans församlingar följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer noggrant och anpassar firandet av allhelgonahelgen för att inte riskera smittspridning.  Läs om allhelgona och om hur du kan minnas dina nära och kära på ett säkert sätt.

Kyrkan är öppen så långt det är möjligt

I nuläget fortsätter församlingarna med många av sina verksamheter och med att fira gudstjänst, men med olika anpassningar. Vi väljer att inte ställa in gudstjänster, konserter och annan verksamhet i första hand, utan att ställa om.

Samtidigt som våra församlingar håller öppet så långt det är möjligt, följer vi noga Folkhälsomyndighetens anvisningar.

Vi genomför våra arrangemang och gudstjänster på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt. Bland annat genom att ha få deltagare på plats i lokalerna. Alla är fortfarande välkomna att ta del av våra digitala gudstjänster och andra arrangemang.

Kyrkan möter dig där du är

En del gudstjänster och arrangemang kan flyttas från fysiska platser till digitala. Alla arrangemang finns i Svenska kyrkans digitala kalender. Många församlingar finns också på Facebook. Vill du kan du också fira en enkel gudstjänst eller andakt hemma.

SÅ här kan det gå till när vi möts

Se filmer och läs berättelser om hur vi kan mötas när många är ensamma och isolerade.

Hos oss kan du få hjälp och stöd

Om du behöver någon att prata med så finns kyrkan här för dig. Du kan till exempel prata med en präst eller diakon, chatta med jourhavande präst eller kontakta sjukhuskyrkan. Din församling kan stötta dig på flera sätt.

Hitta din församling

Medmänsklighet behövs mer än någonsin

Medmänniskor har vi både nära oss och långt bort. Få tips om hur du kan hjälpa någon du känner, när ni inte längre kan vara nära varandra. Men du behövs också för människor som lever i utsatthet i andra delar av världen. Nu behövs medmänskligheten mer än någonsin.

Nyheter om Svenska kyrkan och coronaviruset