Leende präst öppnar kyrkporten.

Covid-19

Alla restriktioner med anledning av covid-19 är borttagna. Vissa av Folkhälsomyndighetens rekommendationer finns kvar, till exempel att du ska stanna hemma om du känner dig sjuk. Välkommen att fira gudstjänst, gå på konsert och delta i församlingens aktiviteter!

Sidan uppdaterades senast

25 augusti 2022.

Kyrkan möter dig där du är

Du kan delta i gudstjänster och arrangemang på plats och ibland även digitalt. Alla arrangemang finns i Svenska kyrkans kalender. Många församlingar finns också på Facebook. Vill du kan du också fira en enkel gudstjänst eller andakt hemma.

Hitta din församling
bildpuff kalender

Kalendern

Vad händer i Svenska kyrkan? Vår gemensamma kalender visar aktiviteter och verksamhet runt om i landet.

Bakom ett bord med kaffekopp och tända ljus sitter en person i soffan och läser i Bibeln

Tid med Gud hemma

Vill du stilla dig en stund inför Gud? Du kan be och hålla din egen andakt eller meditation där du är. Eller fira en enkel gudstjänst hemma hos dig. Via nätet kan du också ta del av gudstjänster och andakter.

Hos oss kan du få hjälp och stöd

Om du behöver någon att prata med så finns kyrkan här för dig. Du kan till exempel prata med en präst eller diakon, chatta med jourhavande präst eller kontakta sjukhuskyrkan. Din församling kan stötta dig på flera sätt.

Präst och man fikar och pratar på ett kafé

Samtalsstöd

När livet är svårt kan du höra av dig till Svenska kyrkan och be att få prata med en präst eller en diakon. Det är kostnadsfritt och du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Någon har knäppt händerna på en blå filt.

Sjukhuskyrkan hittar nya vägar under coronapandemin

Under coronapandemin har Sjukhuskyrkan mött många svåra situationer. Åsa Högman, sjukhusdiakon på Karolinska Universitetssjukhuset berättar om nya sätt att stötta patienter och anhöriga.

Medmänsklighet behövs mer än någonsin

Medmänniskor har vi både nära oss och långt bort. Få tips om hur du kan hjälpa någon du känner. Men du behövs också för människor som lever i utsatthet i andra delar av världen. Medmänskligheten behövs mer än någonsin.

Foto av ena sidan av en kvinnas ansikte, med slutet öga.

Hur stannar man hemma utan ett hem?

Se filmen (1 minut) om hur coronapandemin drabbar olika, beroende på var vi bor. Och få veta hur du kan göra skillnad!

ansikte dolt bakom ett tunnt tyg

Så arbetar vi mot skuggpandemin

Samtidigt som insatser för att motverka spridningen av covid-19 görs måste vi arbeta för att stoppa den växande skuggpandemin. Hunger och våld ökar i skuggan av pandemin. Din gåva gör skillnad.

Fyra ungdomar sitter utomhus och pratar.

Tips för att vara en medmänniska

Att hitta rätt ord och möta en vän som oroar sig eller upplever sorg kan kännas svårt. Vad ska man säga? Hur ska man göra?

Svenska kyrkan uppmanar till vaccinering

Nyheter om Svenska kyrkan och coronaviruset

Ärkebiskopen i Sydsvenskan: Vaccinbevis bryter mot religionsfriheten

Publicerad:

Ärkebiskop Antje Jackelén skriver i Sydsvenskan om trossamfundens engagemang för den grundlagsstiftande religionsfriheten och om det omfattande arbete som gjorts för att hindra smittspridning under pandemin.

Remissvar om förslaget på nya smittskyddsåtgärder

Publicerad:

Kyrkostyrelsen har yttrat sig om Folkhälsomyndighetens förslag på nya begränsningar för att förhindra spridning av covid-19.

Regeringen föreslår vaccinbevis vid större tillställningar

Publicerad:

Från och med den 1 december införs nya rekommendationer om krav på vaccinbevis när antalet deltagare inomhus är fler än 100.

Klimatförändringar och coronapandemin ger ökat behov av katastrofhjälp

Publicerad:

Kraftiga regn har under april orsakat översvämningar och flera jordskred i Indonesien och Östtimor. Act Svenska kyrkan ger humanitärt stöd till drabbade och ser hur katastroferna blir allt fler.

Välkommet beslut om antalet närvarande vid begravningar

Publicerad:

Idag beslutade regeringen att tillåta upp till 20 personer exklusive medverkande att närvara vid begravningar. Svenska kyrkan välkomnar beslutet som kommer att underlätta för sörjande människor som annars ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen.

Händer som håller i anteckningsblock och penna.

Pressrum

I pressrummet hittar du som är journalist våra pressmeddelanden och övrigt pressmaterial. Är du journalist, kontakta oss på nedanstående adresser (se respektive ansvarsområden). Har du allmänna frågor till Svenska kyrkan, kontakta info(a)svenskakyrkan.se Pressjouren nås dygnet runt på telefon 018-16 94 75.

En mörk skolkorridor, där några människor syns längst bort.

Stöd vid kriser

Svenska kyrkan har stor erfarenhet och kompetens av krisledning, krishantering och av att möta människor i oro och sorg. Det gäller både i Sverige och i utlandet.