En vigsel mellan två kvinnor i brudklänningar i Masthuggskyrkan. Brudparet står framför prästen.
Foto: Ronald Eek

Vigsel och bröllop

Störst av allt är kärleken!

Tillsammans i kärlek

Alla som vill vigas är välkomna till Carl Johans pastorat, här har allas kärlek lika värde. Vigselakten kan ske var som helst, inne eller ute, men många väljer just en vacker kyrka för att ge akten högtidlighet, allvar och sammanhang.

Hur vill ni gifta er?

En vigsel i kyrkan kan se väldigt olika ut. En del älskar planerandet och vill ha ett storslaget bröllop med extra allt, medan andra blir trötta av bara tanken på servettringar och bordsplacering. Men att säga ”Ja” till varandra måste inte vara så komplicerat. Par som vill gifta sig i kyrkan kan när som helst boka tid, och göra högtidsstunden till sin egen - stort eller nära, glammigt eller enkelt. För de som gillar det spontana har Drop-in vigsel blivit ett populärt alternativ.

Musik, bön och välsignelse

Vigselgudstjänsten består av musik som ni väljer ihop med musiker, bön, löften som ni ger varandra och välsignelse som ni får ta emot av Gud. Utifrån dessa delar kan vigseln bli allt från en liten och intim ceremoni, till ett stort och pampigt bröllop.  Tillsammans med prästen formar ni just er vigsel. 

Vigsel i coronatider

Ni som planerar ett bröllop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. I våra kyrkor följer vi regeringens och Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer för hur många som får samlas. Kontakta receptionen om du vill veta mer eller ställa frågor.

Boka vigsel

För att boka vigsel ringer, mailar eller besöker ni helt enkelt församlingens reception, och tillsammans med receptionisten hittar ni en tid och plats som passar. 

Några kyrkor är väldigt populära och måste bokas lång tid i förväg, men de flesta andra har tider närmare inpå. 

Om minst en av er är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis.  Är ni inte redan medlemmar är det lätt ordnat och även detta kan receptionisten hjälpa er med. 

Kommer ni från en annan församling tar vi kontakt med er hemförsamling för att boka en präst.  

Kontakta Carl Johans församling

För bokning av Carl Johans kyrka, Kungsladugårds kyrka och St:a Birgittas kapell, eller annan plats i församlingen. 

Kontakta Högsbo församling

För bokning av Högsbo kyrka och Kaverös kyrka, eller annan plats i församlingen. 

Kontakta Masthuggs församling

För bokning av Masthuggskyrkan, eller annan plats i församlingen. 

Kontakta Oscar Fredriks församling

För bokning av Oscar Fredriks församlingshem, eller annan plats i församlingen. 

Lediga tider för vigsel

Tiderna försvinner ur listan allt eftersom de blir bokade. Glöm inte att uppdatera sidan om du har den öppen en längre tid.

Visa kalender

Hindersprövning

Det viktigt att ni har lämnat blanketterna "Intyg vigsel" och "Hindersprövning" till prästen innan vigseln. Blanketterna beställer ni på Skattemyndigheten. Efter vigseln undertecknar prästen intyget och skickar detta till folkbokföringen för registrering. Tänk på att hindersprövningen endast är giltig i fyra månader. 

Välsignelsegudstjänst

Om ni är ett par som redan gift er borgerligt, i Sverige eller utomlands, men vill få er vigsel välsignad i kyrkan finns också den möjligheten. En sådan gudstjänst utformas på samma sätt som en vigselgudstjänst med undantag för frågorna, löftena och ringväxlingen. Prästen förklarar inte heller paret för äkta makar, då detta redan är gjort. Kontakta oss för att boka tid och träffa en präst, som ni kan planera er dag tillsammans med. 

Uthyrning av lokaler

Vi har lokaler för uthyrning i anslutning till nästan alla kyrkor. I samband med vigsel kan ni låna dessa lokaler utan kostnad.