Vigsel och bröllop

När två personer gifter sig har de kommit fram till att de vill satsa på varandra och offentliggöra det. De ber att kärleken alltid ska finnas mellan dem. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Alla som vill vigas är välkomna till Carl Johans pastorat, här har allas kärlek lika värde. Vigselakten kan ske var som helst, inne eller ute, men många väljer just kyrkorummet för att ge akten högtidlighet, allvar och sammanhang.

Går ni i giftastankar så ta gärna kontakt med oss tidigt i planeringen, så bokar vi ett samtal där ni får möta någon av våra präster och samtala om hur just ni tänker kring er vigsel och ert liv tillsammans.

Hur går en vigsel till?

Vigseln består av musik som ni väljer ihop med musiker, bön som bes av präst och dem som är i kyrkan, löften som ni ger till varandra inför Gud och välsignelse som ni får ta emot av Gud.
Utifrån dessa delar kan vigseln bli allt från en liten akt med brudpar, präst, musiker och ett vittne till ett pampigt bröllop med brudpar, präst, musiker, näbbar, tärnor, marskalkar och mängder av gäster. Det väljer ni!

Svenska kyrkan/vigsel finns praktiska råd om allt från psalmval till vett och etikett och Svenska kyrkans vigselordning.

Viktiga papper

Det viktigt att ni har lämnat blanketterna "Intyg vigsel" och "Hindersprövning" till prästen innan vigseln. Blanketterna kan beställas på Skattemyndigheten. Efter vigseln undertecknar prästen intyget och skickar detta till folkbokföringen för registrering. Tänk på att hindersprövningen endast är giltig i fyra månader.

Boka och planera

Kontakta församlingsreceptionen i god tid innan ni vill gifta er eller ha en välsignelsegudstjänst. Det kan göras per telefon eller genom att ni besöker oss.  Vi tar emot bokningar 11 månader innan planerat bröllop. Om minst en av er är medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis. Utifrån era önskemål och ledig tid för präst och kyrka bestämmer vi det datum och den tid som passar bäst och bokar kyrka samt präst och musiker.

Kommer ni från en annan församling tar vi kontakt med er hemförsamling för att boka en präst.

Vid vigsel i Masthuggskyrkan finns det möjlighet att låna församlingens brudkrona.

Carl Johans församling

Vigselgudstjänst kan ske i en av våra två kyrkor eller vårt kapell. Boka via receptionen,  031-731 92 00.

Högsbo församling

Boka via receptionen på telefonnummer 031-731 66 20.

Masthuggs församling

Boka via receptionen på telefonnummer 031-731 92 00.

Oscar Fredriks församling

Boka via receptionen på telefonnummer 031-731 92 50 eller kom på besök. Receptionen svarar gärna på frågor.